Američka ratna mornarica okreće se biogorivu

Američka mornarica ovih dana je u ‘zelenom’ tonu: mlažnjaci, brodovi, te najnovije i helikopteri okrenuli su se ‘zelenim’ gorivima, točnije biogorivu proizvedenom od sjemenja gorušice i algi. Zamjenik ministra obrane Ray Mabus kaže da će polovina svog goriva koje koristi ova grana američkih oružanih snaga potjecati iz alternativnih izvora.

“Planiramo da do 2012. prikažemo jednu čitavu udarnu skupinu s nosačem zrakoplova, koja će koristiti alternativna goriva, koja god ona bila. Zovemo to ‘velika zelena flota’. Jednako kao što lovce F-18 Hornet koji lete na biogorivo zovemo ‘Zeleni Horneti’. Dakle, poduzimamo vrlo praktične korake”, izjavio je Ray Mabus.

Mornarica je uspješno testirala biogoriva na čitavom nizu plovila i letjelica. Tajnik Mabus kaže da mornarica ne razmišlja o nabavi novih brodova ili letjelica koje koriste alternativna goriva, nego radije traga za biogorivima koja može koristiti njezina postojeća flota.

“Potvrdili smo nova goriva za lovce F-18, zatim za helikoptere, te za patrolne brodove Riverine za plitke vode. Sada radimo na drugim borbenim jedinicama. S obzirom da sad imamo većinu brodova i aviona koje ćemo imati u slijedećih deset godina, onda, ako želimo postići cilj da nam polovina korištenog goriva potječe iz alternativnih izvora, onda moramo to postići s opremom koju sada posjedujemo”, kaže Mabus.

Premda je korištenje ‘zelenih’ goriva dobro za okoliš i za ekonomiju, kaže tajnik za mornaricu Mabus, u slučaju američkih mornaričkih snaga u velikoj se mjeri radi i o strateškom potezu. “Previše goriva kupujemo na potencijalno vrlo nemirnim mjestima u svijetu. Tim istim mjestima mi ne bismo dozvolili da kupuju naše brodove niti naše zrakoplove. Ali, s druge strane, dajemo im ‘glas’ oko toga hoće li naši brodovi ploviti i naši zrakoplovi letjeti jer od njih kupujemo gorivo. Isto tako, imamo i i vrlo jake taktičke razloge za to. Doprema galona benzina na bojišnicu marinaca u Afganistanu jako je skupa, jako teška i vrlo opasna. Ustvari, baš sam danas čuo brojčane podatke: kopnene snage kažu da su izgubili tisuću ljudi na zaštiti konvoja s gorivom u ratovima u Iraku i Afganistanu”.

Premda se proizvode od algi, drvenih opiljaka ili sjemena gorušice, biogoriva nisu jeftina. Količina koju koriste mornaričke i marinske snage iznosi jedan posto proizvedenog biogoriva u Sjedinjenim Državama. No, kako će rasti potražnja iz mornarice za takvim gorivima, tako će se i njihova cijena smanjiti za sve korisnike.

Što je veća potražnja, to je veća konkurencija i to su efikasnije metode proizvodnje. “Oružane snage često prednjače u tehnologiji, a ostatak Amerike slijedi. Mislim da upravo zbog količine energije koju mi koristimo i tržišta koje uspostavljamo, to snižava cijene i osigurava izgradnju infrastrukture. A, onda je vrlo lako pretočiti sve to u opću ekonomiju, izvan vojne sfere”.

Za sada, američka mornarica koristi biogorivo u mješavini koja uključuje i naftne prerađevine. Razlog za uključivanje oko 50 posto naftnih derivata u mješavinu je – podmazivanje motora. No, tajnik Mabus kaže da će, s nastavkom istraživanja, biogoriva jednog dana možda moći i sama pružiti odgovarajuću količinu maziva. [Glas Amerike]