Amerika demonstrira odlučnost: U Južnu Koreju poslala nevidljive zrakoplove

f-22Sjedinjene Države poslale su jučer radarski nevidljive zrakoplove F-22 u Južnu Koreju koji će sudjelovati u vojnim vježbama i naglasiti američku spremnost da brani Seul, suočen s pojačanim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Najnapredniji zrakoplovi lovci na svijetu F-22 Raptori razmješteni su u Osanu, najvećoj američkoj zrakoplovnoj bazi u Južnoj Koreji, a pružit će potporu američko-južnokorejskim vojnim manevrima, priopćilo je američko vojno zapovjedništvo u Južnoj Koreji te pozvalo Sjevernu Koreju da se suzdrži od daljnjih prijetnji.

“Sjeverna Koreja neće ništa postići prijetnjama ili provokacijama osim dodatne izolacije i potkopavanja međunarodnih napora da se osiguraju mir i stabilnost u sjeveroistočnoj Aziji”, navodi se u priopćenju. Pritom se ne navodi koliko je zrakoplova poslano u Južnu Koreju iz zračne baze u japanskoj Okinawi.

Razmještanje američkih lovaca opisuje se kao dio rutinske smjene zračnih snaga između baza u zapadnom Pacifiku, koje američke vojne snage drže od 2004.

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu od veljače kada je sjevernokorejski mladi vođa Kim Jong-un naredio testiranje nuklearnog oružja, kršeći rezolucije UN-a i ignorirajući upozorenja svog saveznika Kine.

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye rekla je da će njezina zemlja uputiti snažan vojni odgovor na bilo kakve sjevernokorejske provokacije, bez obzira na političke posljedice.

“Ako bude bilo kakvih provokacija protiv Južne Koreje i njezinog naroda, treba uputiti snažan vojni odgovor, bez bilo kakvih političkih obzira”, rekla je Park na sastanku s visokim vojnim i političkim dužnosnicima.

Sjeverna je Koreja objavila u subotu da ulazi u ratno stanje s Južnom Korejom, te time dodatno eskalirala svoju retoriku prema Seulu i Washingtonu, iako na terenu i dalje ništa ne upućuje na to da ozbiljno misli.