Amerika nestrpljivo očekuje preustroj FBiH, ali nema nikakav konkretan prijedlog

Sjedinjene Američke Države smatraju da je potrebno da se Federacija Bosne i Hercegovine, kao i sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini, učine funkcionalnijim i efikasnijim, a “mi nestrpljivo očekujemo da taj proces počne”.

Takav stav je iznesen nakon upita da li su Sjedinjene Američke Države “pokrenule ozbiljnu i opsežnu diplomatsku inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije BiH”, a čiji bi finiš, kako su javili lokalni mediji, mogao biti već u prvoj polovici naredne godine.

“U proteklih šest mjeseci veleposlanik Patrick S. Moon pozivao je pojedince, lidere i nevladine organizacije da počnu razgovore o tome kako se Ustav Federacije BiH može reformirati kako bi bolje odgovorio na potrebe građana i zaštitio njihova prava.

Veleposlanstvo će nastaviti poticati političko i građansko društvo na ovaj razgovor.

Međutim, bilo koji prijedlog o konkretnim reformama Ustava Federacije treba doći od građana Federacije BiH”, navode u Veleposlanstvu SAD-a.
No, Amerika u konkretnom slučaju nema ulogu mentora cijelog procesa.

“I dok podržavamo potrebu da se pokrene ozbiljna diskusija o ovoj reformi, SAD ne zagovaraju konkretne promjene Ustava Federacije BiH i nemaju planove da predstave konkretan prijedlog reforme. Bez obzira na to, SAD su posve posvećene promoviranju procesu u kojem će javni sektor izraditi konkretne prijedloge koje bi političke stranke mogle koristiti za provedbu reformi ustava FBiH”, konstatirali su u Veleposlanstvu SAD-a. [Anadolija]