Dačić: Srbija uvažava činjenicu da je RS entitet u BiH

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija poštuje Daytonski sporazum i uvažava činjenicu da je Republika Srpska entitet u BiH, ali i činjenicu da Beograd sa RS ima sporazum o paralelnim vezama.

Dačić je, uoči sutrašnje treće zajedničke sjednice vlada RS i Srbije u Banjoj Luci, rekao da bi Srbija trebala imati isto tako dobre odnose i s Federacijom BiH i sa središnjim vlastima u Sarajevu.

Po njegovim riječima, sutra će se u Banjoj Luci razgovarati o konkretnim projektima, navodeći “Podrinje” i suradnju općina, kao i razvoj hidroenergetskog sustema na srednjoj Drini.

Bit će riječi, kako je dodao, i o planovima za krak Koridora 11 koji bi mogao ići od Višegrada do Sarajeva, ili ka moru, kao i o otvaranju redovne zrakoplovne linije Beograd-Banja Luka-Beč.

Dačić je kazao da Srbija s nešto manje od 15 milijuna eura kreditira vagone za željeznicu RS, i s oko četiri milijuna inforamtičko-komunikacijsku opremu za školski sustav u RS.

Sutrašnjom sjednicom vlada Srbije i RS predsjedavat će njihovi premijeri, Ivica Dačić i Aleksandar Džombić.

“Očekujem da to bude veoma konkretan sastanak, uz iskazavanje naše međusobne ljubavi i poštovanja, što je uobičajeno”, rekao je Dačić.