Amerika uvodi strože standarde za sigurnost automobila

Američko Ministarstvo prometa objavilo je novi, stroži sustav ocjenjivanja sigurnosti automobila. Povrh toga, godišnje ocjenjivanje novih vozila dobilo je novu kategoriju: učinak sudara na vozače i putnike, pri čemu se prilikom testiranja po prvi put koriste ženske lutke.
U interesu sigurnosti građana, američka Nacionalna uprava za promet i sigurnost na cestama uvela je nove testove za procjenu štete uslijed udara u stup na strani ceste.

Pritom se po prvi put ispituje učinak sudara pri velikim brzinama na manjim pokusnim lutkama, kaže ministar prometa Ray Lahood. “Sada ocjenjujemo ne samo učinak na muške vozače ili suputnike, već i na ženske. To je za nas jedan veliki korak”.

Adrian Lund iz Osiguravajućeg instituta za sigurnost na cestama kaže da postoji valjani razlog za simulaciju sudara sa ženskim lutkama. “Sjedala ljudi sitnije građe obično su isturenija prema naprijed. A time im se glava nalazi u samom središtu vjetrobranskog stakla. Ne postoji ništa drugo između njihove glave i onoga što bi moglo doći izvana”.

To znači da bi proizvođači automobila trebali dizajnirati zračne jastuka dovoljno velike za vozače i putnike manjeg stasa. Ministarstvo prometa je promijenilo i svoj sustav ocjenjivanja kako bi kupci mogli bolje razlikovati sigurnosne osobine automobila. “Postrožili smo kriterije za sigurnost. Što više zvjezdica dobije neki auto, tim je sigurniji. Proizvođači nam zaista moraju dokazati da testirani automobili zaslužuju pet zvjezdica”.

Od 34 testirana automobila, samo dva su dobila vrhunsku ocjenu: BMW serije 5 i Hyndai Sonata. Zbog ovog novog vladinog sistema ocjenjivanja, neki su proizvođači automobila već dodali senzore koji upozoravaju na sudar i druge elemente za poboljšanje sigurnosti vozila na cesti. To je odlična vijest za potrošače, jer je većini njih sigurnost najvažnija pri kupnji automobila.

Usporedbe radi, prošle je godine više od 90 posto vozila, testirano po starom sistemu, dobilo vrhunske ocjene na planu sigurnosti. Ministar Lahood kaže da će nove ocjene o sigurnosti vozila pomoći kupcima automobila da se snađu i lakše naprave odabir na današnjem prezasićenom tržištu. Osim toga, strožiji sistem rangiranja trebao bi pomoći i proizvođačima automobila da proizvode sigurnije i bolje aute.

Izvor: Glas Amerike