Amerikanci Sanaderu poništili vizu i dali otkaz na sveučilištu

Bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, koji u austrijskom pritvoru čeka sudsku raspravu o izručenju Hrvatskoj, ukinuta je američka viza nakon što je napustio Hrvatsku, uoči izdavanja naloga za uhićenje, javlja “Glas Amerike”. U međuvremenu je američki veleposlanik u Hrvatskoj, James Foley, odbio potvrditi da su Sjedinjene Države bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu odbile vizu, rekavši samo kako su “Sjedinjene Države blisko surađivale s hrvatskom policijom”.

Harrimanov institut pri Sveučilištu Columbia u New Yorku objavio je da je prekinuo suradnju sa Sanaderom, koji je ove godine postao njegov suradnik: “Sanader više nije povezan s institutom. Nemamo daljnjih komentara”, priopćila je predstavnica Sveučilišta Columbia za odnose s javnošću Tanya Domi.

U Washingtonu boravi Davor Božinović, državni tajnik u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, koji je imao redovne političke konzultacije u američkom State Departmentu s pomoćnikom državne tajnice za europske poslove Philipom Gordonom. Na novinarsko pitanje je li na sastanku bilo riječi o Ivi Sanaderu, Božinović je odgovorio negativno.

“Nije bilo razgovora o tome. Razgovaralo se o hrvatskom ispunjavanju uvjeta za zatvaranje preostalih poglavlja u pregovorima s Europskom Unijom, uključujući i poglavlje 23., uz zajednički zaključak da Hrvatska pokazuje i političku i institucionalnu zrelost da pregovore dovede do kraja u prvoj polovici 2011.godine. U tome imamo apsolutnu potporu Sjedinjenih Država”, rekao je Božinović.