U Londonu umro Krsto Cviić

Nakon kratke i teške bolesti u 81. godini u Londonu je u subotu umro britanski i hrvatski novinar i politički pisac Krsto Cviić, doznaje se od njegove obitelji.

Rođen 3. listopada 1930. u Adžamovcima blizu Slavonskog Broda, odrastao je i školovao se u Zagrebu, gdje je diplomirao germanistiku. Od 1954. živi u Londonu. Prvih pet godina radio je kao novinar i urednik u Svjetskoj službi BBC-a i za to vrijeme diplomirao međunarodne odnose na London School of Economics and Political Science.

Nakon tri godine studija u Oxfordu vratio se na BBC kao zamjenik ravnatelja Europske službe na engleskom jeziku. Najveći dio karijere, od 1969. do 1990., proveo je u tjedniku The Economist kao uvodničar i dopisnik za srednju i istočnu Europu. Više od deset godina bio je znanstveni suradnik u Kraljevskom institutu za međunarodne poslove (Chatam House) i ujedno glavni urednik njihova uglednog mjesečnika The World Today.

Od 1999. do 2007. bio je angažiran kao politički savjetnik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Od 1990. javljao se u raznim medijima u Hrvatskoj, a 1997. bio je glavni urednik kratkotrajnog Tjednika. Napisao je knjigu Remaking the Balkans (Prepravljanje Balkana), koja je objavljena u dva izdanja 1991. i 1995.

Na hrvatskom mu je objavljena knjiga političkih kozerija Pogled izvana (Znanje, 1994). Zajedno s Peterom Sanfeyem napisao je djelo Jugoistoična Europa od konflikata do suradnje (EPH LIBER, 2008). [HRT]