Analitičar iz Sarajeva: “Pobjeda Milanovića neće promijeniti odnos Zagreba prema BiH”

Pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj kratkoročno neće promijeniti odnos Zagreba prema Bosni i Hercegovini, uvjeren je Senad Pećanin, politički analitičar iz Sarajeva i nekadašnji urednik utjecajnog tjednika Dani.

On smatra da su dva razloga tomu. Prvi, što je taj odnos, shodno ustavnim ovlastima, prvenstveno u rukama hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Drugi razlog Pećanin tumači time da između aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njenog nasljednika Milanovića nema većih razlika kada je u pitanju odnos prema BiH.

“U principu, taj odnos je uvredljiv, ponižavajući, patronizirajući, nadmen i u institucijama Europske unije i NATO saveza izuzetno neprijateljski prema BiH”, kazao je Pećanin za Radio Slobodna Europa (RSE).

“Skoro je svejedno tko je na vlasti u Hrvatskoj dok god je odnos Zagreba prema BiH onakav kakav traje 30 godina s izuzetkom razdoblja kada je Stipe Mesić bio predsjednik, a Vesna Pusić ministrica vanjskih poslova”, smatra politički analitičar iz Sarajeva Senad Pećanin.