HOĆE LI JE MILANOVIĆ POSLUŠATI? Vesna Pusić otvoreno se založila za vraćanje Hrvatske “u region”!

HOĆE LI JE MILANOVIĆ POSLUŠATI? Vesna Pusić otvoreno se založila za vraćanje Hrvatske "u region"!

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić bila je gošća N1 Studija uživo. Osvrnula se, između ostalog, na pobjedu Zorana Milanovića i njegov odnos prema regiji.

“Mislim da sam izbor Zorana Milanovića koliko vidim, prateći svjetske medije je pozitivno ocijenjen. Ocijenjen je i kao možda neka vrsta zaustavljanja desničarskog populizma u istočnoj Europi. Možda je to previše reći. Mislim da se nije baš zaustavio, ali možda se zaustavio kod nas što je za nas naravno vrlo važno. Dakle, on kreće s jednim pozitivnim imidžem odnosno pozitivnim očekivanjima. Također, pratili su ljudi što je govorio u kampanji, dakle i to je ostavilo dobar dojam”, ističe Pusić gostujući u studiju televizije N1.

Pusić smatra kako se zdravorazumski vidi da je glavna hrvatska šansa taj utjecaj koji ima u regiji.

“Mi smo bez daljnjega i time se ponosimo mediteranska zemlja i srednjoeuropska zemlja i balkanska zemlja. Ali u srednjoj Europi su i Poljska, Mađarska, Češka, Austrija. Na Mediteranu su i Španjolska, Francuska, Italja – dakle velike zemlje. Mi tu trebamo biti prisutni, ali nismo neki ključni čimbenik, da tako kažem”, kazala je Pusić.

“U regiji, u jugoistočnoj Europi ona je za nas važna prvo jer stabilnost regije utječe i na nas. Drugo, zato što tu faktički jesmo čibmenik. Tu zaista, doprinoseći stabilnosti i dobrom funkcioniranju jugoistočne Europe ili Balkana mi doprinosimo ne samo svojoj sigurnosti i stabilnosti nego radimo jedan europski posao i to nam daje jedan veći značaj nego što bi ga po svojoj veličini imali. Tu mi se čini da je Zoran Milanović kao novoizabrani predsjednik ne samo to prepoznao, nego i rekao u ovom vašem intervjuu”, dodaje.

Kazala je kako je Hrvatskoj apsolutni interesa da se jugoistočna Europa stabilizira. “Znamo što to znači. To znači europski put i na neki način čak i privlačenje jugoistočne Europe ponovno”, rekla je.

Upitana može li se ona kod Zorana Milanovića govoriti o povratku fokusa na regiju, s obzirom na to da je još uvijek akutalna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla kako “Hrvatska nije region”, Pusić je kazala: “Po mom mišljenju to je jedino što je blizu zdrave pameti. Ja sam to gledala kao priznanje njenog neuspjeha jer je Hrvatsku pokušala, ali mislim da nije uspjela izvući iz regije, jer smo mi tu gdje jesmo i to nam je na neki način zadaća. Pokušala nas je udaljiti od jedinog mjesta gdje imamo stvarni utjecaj gdje stvarno nešto druge zemlje od nas očekuju”.

“Dakle, mi objektivno ne možemo ne baviti se tom temom, a mudro politički je da tu pokušamo biti uspješni i kroz to ulogu Hrvatske dignemo na jednu višu razinu i značaj Hrvatske i utjecaj Hrvatske na jednu višu razinu”, dodala je.

Pogledajte i poslušajte razgovor sa saborskom zastupnicom Vesnom Pusić: