Ante Zorica u pripetavanju izborio pobjedu na 296. Sinjskoj alki

Ante Zorica slavodobitnik je ovogodišnje, 296. Sinjske alke, koju je osvojio s ukupno 9 punata, nakon pripetavanja s Kristijanom Bikićem. Ante Zorica spada među mlađe sudionike sinjskog viteškog natjecanja, 27 mu je godina, a ovo je njegova druga pobjeda na Alki, prvu je ostvario 2009.

Pokrovitelj ovogodišnje Sinjske alke, hrvatski predsjednik Ivo Josipović slavodobitniku Zorici darivao je zlatni prsten s hrvatskim grbom i sablju, a Viteško alkarsko društvo zlatnu plaketu Alke i novčanu nagradu od 45.000 kuna.

Čestitajući slavodobitnmiku predsjednik Josipović je naglasio kako je ovo bila još jedna “sjajna i uspješna alka”.

“Na ovom mjestu u punom se smislu osjećam predsjednikom svih građana Hrvatske”, kazao je Josipović, zahvalivši se sinjskim alkarima što su “ostavili politiku iza sebe” i ujedinili se u organiziranju ovog kulturnog događaja.

“Sinjska alka je europski raritet”, naglasio je Josipović, podsjetivši da su alkarski preci 1715. godine pobijedili nadmoćnijeg (turskog) neprijatelja i pokazali kako se voli svoja domovina. To smo, dodao je, slijedili i u Domovinskom ratu u kojem smo pobijedili i pokazali što je čast, junaštvo i domoljublje.

Istaknuo je kako su alkari još jednom uputili poruku kako se radom, zalaganjem i marljivošću mogu ostvariti uspjesi.

Gotovo 10.000 posjetitelja pratilo je u nedjelju poslijepodne viteško nadmetanje 17 alkara kopljanika za slavodobitnički plamenac 296. sinjske Alke, koja je potkraj prošle godine uvrštena u Unescov registar zaštićene nematerijalne baštine.

Središnjoj priredbi trodnevnih svečanosti nazočili su i najviši državni dužnosnici predvođeni predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, predsjednikom Sabora Lukom Bebićem i premijerkom Jadrankom Kosor. Alkarski su turnir iz svečane lože pratili potpredsjednici Vlade i Sabora, Slobodan Uzelac i Vladimir Šeks, desetak ministara, predstavnici vojnih i vjerskih vlasti, među kojima i generalni tajnik biskupske sinode u Rimu mons. Nikola Eterović.

U Sinj su došli i najviši dužnosnici diplomatskog zbora, stigao je i predsjednik Predsjedništva BiH Željko Komšić, potpredsjednik parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, vodstvo SDP-a na čelu sa Zoranom Milanovićem, HSLS-ovci Darinko Kosor i Dražen Budiša, Vladimir Šišljagić i Zoran Vinković iz HDSSB-a, Ruža Tomašić, Jozo Radoš, Zvonko Bušić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić… [Vjesnik, hr]