Apel Rijaste IZ: Izjašnjavajte se kao Bošnjaci, a ne kao Bosanci

U povodu najavljenog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini Rijaset Islamske zajednice u BiH (IZBiH) izdao je danas Proglas u kojem poziva sve bošnjačke kulturne i nacionalne udruge da se “aktivno uključe u akciju nacionalne afirmacije Bošnjaka kako bi se otklonile lažne dileme oko bošnjačkog vjerskog, nacionalnog i jezičnog identiteta”.

Sjednica Rijaseta IZBiH održana je danas u Sarajevu pod predsjedavanjem odlazećeg reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, a u prisustvu zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta ef. Spahića i novoizabranog poglavara IZBiH mr. Huseina Kavazovića.

Istaknuto je da Rijaset podržava popis stanovništva, te pozvao građane Bosne i Hercegovine da se odazovu popisu.

“Nema na svijetu naroda kojem je nacionalno ime ‘Musliman’. To se moglo dogoditi samo nama Bošnjacima zato što smo zadnjih sto i više godina živjeli u neslobodi. Malo je naroda na svijetu kojem se tako dugo i uporno osporava pravo na vlastito etničko i nacionalno ime. To je moguće Bošnjacima zato što im se stalno otima nacionalna sloboda. Malo je naroda kojima se ukida ime jezika. To je bilo moguće Bošnjacima zato što ih se ne može gledati da žive u slobodi svoje kulture i tradicije. Na isti način kao što svaki Englez zna da je Britanac njegova državna a ne etnička i nacionalna odrednica, i kao što svaki Perzijanac zna da je Iranac njegov državni a ne etnički identitet, tako isto i svaki Bošnjak treba da zna da ‘Bosanac’ nije njegovo ni etničko, niti nacionalno ime. Kao što ni naziv ‘Musliman’ nije njegov ni etnički, niti nacionalni identitet”, priopćeno je iz Rijaseta IZBiH, prenosi MINA.

Bosanac je, nastavlja se, svatko tko ima bosansku putovnicu, ali “Bošnjak je samo onaj koji je svjestan svog bošnjačkog etničkog i nacionalnog podrijetla i svog specifičnog duhovnog i kulturnog bošnjačkog identiteta”.

“Zato Rijaset Islamske zajednice poziva Bošnjake da na predstojećem popisu stanovništva u rubrici ‘nacionalno/etničko izjašnjavanje’ upišu nacionalno ime ‘Bošnjak’, u rubrici ‘izjašnjavanje o vjeroispovijesti’ daju odgovor da je ‘islamska’, a maternski jezik ‘bosanski’. Jer svi oni koji navode Bošnjake da se na sljedećem popisu stanovništva u našoj zemlji pišu nacionalno ‘Musliman’, ‘Bosanac’ ili ‘Hercegovac’ rade direktno ili indirektno na etničkom čišćenju Bošnjaka”, naglašeno je iz Rijaseta.