"Avaz": SDP BiH i SDA dogovorili koaliciju s HDZ-om 1990 i HSP-om BiH

Zlatko Lagumdžija (SDP), Sulejman Tihić (SDA), Božo Ljubić (HDZ 1990) i Zvonko Jurišić (HSP) sastali su se proteklih dana tajno na Ilidži, gdje su dogovorili postizbornu koaliciju na federalnoj i državnoj razini, piše “Dnevni avaz”, navodeći da su tu informaciju potvrdili dobro obaviješteni izvori bliski HDZ-u 1990.

Jasno je kako je cilj ove koalicije pokušati istisnuti HDZ BiH Dragana Čovića iz vlasti. Iako im je Lagumdžija ponudio “sve i svašta”, Ljubić i Jurišić strahuju kako bi na koaliciju mogla reagirati hrvatska javnost, prije svega u Hercegovini, koja je ogorčena što su Bošnjaci izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, te traži od svojih političara da se okupe u svehrvatskom savezu, piše “Avaz”.

“Avaz” podsjeća da je pokušaj istiskivanja Čovića prošlog tjedna nagovijestio Sulejman Tihić, tvrdeći da se bez čelnika HDZ-a BiH može napraviti vlast. Također, ovakav rasplet nagovijestio je i predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić, koji je u izjavi za “Dnevni avaz” rekao da, osim HDZ-a BiH, koji je osvojio najviše glasova među Hrvatima, “postoji autentični i stvarni predstavnik Hrvata koji ima legitimitet i legalitet i može biti dio parlamentarne većine”.

Glasnogovornik SDP-a BiH Damir Mašić, međutim, tvrdi da nikakvih tajnih pregovora nije bilo. “Do sada je rukovodstvo SDP BiH službeno vodilo razgovore samo s rukovodstvom Narodne stranke Radom za boljitak. Kod nas je sve transparentno i javno i nema nikakvih skrivenih sastanaka”, naglasio je Mašić i dodao da nema namjeru komentirati medijske spekulacije o tajnim sastancima i rezultatima takvih sastanaka.

No, dodao je da će predstavnici SDP-a BiH u narednom razdoblju razgovarati sa SDA, HDZ-om 1990 i HSP-om BiH.