Azra Bašić u SAD-u uhićena zbog zločina nad Srbima u Derventi

Američka je policija u utorak u saveznoj američkoj državi Kentucky uhitila 51-ogodišnju ženu, rođenu u Hrvatskoj, osumnjičenu za ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH, prenose u četvrtak lokalni američki mediji pozivajući se na policijske izvore.

Američki mediji identificiraju ju kao Azru Bašić, koja živi u Stantonu u Kentuckyju i navode, pozivajući se na sudsku dokumentaciju, da je osumnjičena za zlostavljanje i ubojstvo Srba u zatočeničkom logoru u BiH u razdoblju od travnja do lipnja 1992. godine te da je uhićena temeljem tjeralice iz BiH.

Interpol je locirao Bašić u Kentuckyju još 2004. godine, a sud u BiH izdao je međunarodni uhidbeni nalog u listopadu 2006. godine. BiH je SAD-u uputila zahtjev za izručenjem u veljači 2007. godine, a na američki zahtjev dodatnu dokumentaciju o počinjenim zločinima vlasti BiH dostavile su prošle godine.

Američka je lokalna policija tek otkrila da je uhićena u utorak u Kentuckyju, a mediji prenose da je, prema dokumentaciji okružnog suda u Lexingtonu 51-ogodišnja žena sudjelovala u okrutnim zločinima dok je bila zapovjednica u hrvatskim snagama u BiH.

U pratećoj sudskoj dokumentaciji navode se iskazi svjedoka po kojima je osobno ubila jednog pretučenog srpskog muškarca tako što mu je prerezala vrat, a nakon toga je prisilila druge zatočenike da ližu krv ubijenog.

U dokumentaciji se navodi niz drugih okrutnih djela koja joj se stavljaju na teret, poput paljenja ruku i lica zatočenika, urezivanje križa s četiri slova C na čelo i leđa zatočenih, rezanje uha, lizanje stakla.

Azra Bašić je rođena kao Azra Alešević 1959. godine u Rijeci, prenose mediji koji ne navode čije državljanstvo ima.

Okružno tužiteljstvo u Doboju potvrdilo je u četvrtak kako vodi istragu protiv Azre Bašić koja je osumnjičena da je kao pripadnica Hrvatske vojske (HV) počinila ratne zločine nad civilnim stanovništvom na području Dervente.

“Postoji osnovana sumnja da je Azra Bašić kao zapovjednica skupine 108, Riječke brigade HV-a u razdoblju travanj-srpanj 1992. godine na području Dervente počinila kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva”, stoji u pismenom očitovanju dobojskog tužiteljstva dostavljenom Hini.

Tužiteljstvo u Doboju potvrdilo je i kako je za Bašić raspisalo međunarodnu tjeralicu s obzirom na to da nije bila dostupna pravosudnim tijelima u Bosni i Hercegovini.