Biskup Štambuk: Bio bih sretan da odgovorni u RH više brinu o opstanku Hrvata u BiH

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započeli su, 16. ožujka u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru svoje 51. redovno zasjedanje pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. dr. Franje Komarice.

Sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije kao i delegati Hrvatske i Talijanske biskupske konferencije mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški, i mons. Sebastiano Dho, umirovljeni biskup Albe, te delegat Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Beogradu mons. Zef Gashi (Gaši), nadbiskup barski i primas Srbije. Prvog dana zasjedanja s biskupima će se susresti i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D’Errico.

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić uputio je bratski pozdrav i zaželio dobrodošlicu svima biskupima zajedno i svakom pojedinačno podsjećajući da je među njima po prvi put i mons. dr. Vukšić koji će za biskupa biti zaređen 2. travnja u Mostaru. Osobit pozdrav uputio je trojici delegata susjednih Biskupskih konferencija te izrazio želju da se svi osjećaju u Biskupskom ordinarijatu u Mostaru kao u svojoj kući i da ih u radu prati Božji blagoslov.

U uvodnoj riječi biskup Komarica je istaknuo da vjerodostojnost Crkve ovisi prvenstveno o trajnoj prisutnosti u njenim redovima i pothvatima glavnog sadržaja njezina žića i poslanja, a to je objavljeni i u njoj prisutni Trojstveni Bog, Stvoritelj i Spasitelj i neutaživa čežnja čovjeka za tim Bogom.

„Kao odgovorni članovi Crkve Kristove u našim biskupijskim zajednicama i u cijeloj našoj zemlji osjećamo trajnu dužnost da se poglavito istinski osobno i zajednički brinemo oko tog središta života i poslanja cijele Kristove Crkve, a ne samo ili poglavito oko rješavanja pojedinih ili svih pitanja i problema našega naroda, našega društva i države ili pak probleme širih pa i svjetskih razmjera, kao što su u zadnje vrijeme sve učestaliji nemiri, protesti pa i oružani sukobi i s njima povezani sve veći valovi izbjeglica, poglavito iz arapskih islamskih krajeva, koji imaju određene veze i s našom životnom sredinom“, kazao je biskup Komarica koji je potom podsjetio na najvažnije točke zasjedanja. Naglasio je da će se tijekom večernje Svete mise u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve na osobit način moliti za žrtve potresa u Japanu i cijeli japanski narod.

Biskup Štambuk je pozdravio sve u ime predsjednika Hrvatske biskupske konferencija mons. dr. Marina Srakića, nadbiskupa đakovačko-osječkog, i svih članova HBK.

„Prateći događanja u Državi koja je povjerena Vašoj duhovnoj brizi i situaciju koja je naglašeno (još uvijek) vrlo i posebno isprepletena, složena pa i zamršena, ne mogu se oteti dojmu da ste vi, biskupi, prisiljeni biti i čuvari duhovnog bitka našeg vjerničkog i katoličkog čovjeka, i da ste prisiljeni društvenom situacijom biti i čuvari nacionalnog bića i opstanka Hrvata na ovim prostorima. Zaista preveliki zadatak! Osobno bih bio sretan i zadovoljan kada bi i najodgovorniji u Republici Hrvatskoj činili sve što je u njihovoj moći za poboljšanje tog složenog zadatka“, kazao je biskup Štambuk istaknuvši radost zbog zauzetosti Crkve u Hrvatskoj oko dobrog osmišljavanja Tjedna solidarnosti s braćom i sestrama u Bosni i Hercegovini. Spomenuo je da ni u Hrvatskoj ne ‘cvatu ruže’ te ta ima ‘ruža’, ali i previše ‘trnja’ posebno u posljednje vrijeme. Istaknuo je da su u tijeku pripreme za dolazak pape Benedikta XVI. u Zagreb, 4. i 5. lipnja 2011.

Mons. Dho pozdravio je u ime predsjednika Talijanske biskupske konferencije kardinala Angela Bagnasca (Anđelo Banjasko) i u ime svih talijanskih biskupa istaknuvši znakovitost i važnost sudjelovanja delegata na zasjedanjima Biskupskih konferencija na osobit način susjednih konferencija „Izmjena iskustava o crkvenom pastoralnom životu uistinu je korisno za sve“, kazao je biskup Dho podsjetivši da je Talijanska biskupska konferencija započela konkretne projekte u skladu s pastoralnim smjernicama za desetljeće 2010./2020. pod geslom: „Odgajati u dobrom životu Evanđelja“. Podsjetio je i na glavne naglaske s nedavno održanog 46. socijalnog tjedna te naglasio da se sada pripremaju za 25. Euharistijski nacionalni kongres koji će se održati u rujnu 2011. Anconi.

U ime predsjednika mons. Stanislava Hočevara, nadbiskupa beogradskog, i u ime svih biskupa Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda pozdrav svim sudionicima zasjedanja, a na osobit način apostolskom nunciju nadbiskupu Alessandru D’Erricu koji je nuncij i za Crnu Goru, uputio je nadbiskup Gashi. Podsjetio je da je spomenuta Biskupska konferencije sastavljena od devet biskupa iz šest nacionalnosti te da obuhvaća četiri zemlje. Napomenuo je da je službeni jezik na zasjedanju Biskupske konferencije hrvatski jer taj jezik svi razumiju budući da su uglavnom završavali teološke studije u Hrvatskoj. Mlađoj subraći biskupima zaželio je da službu apostolstva, povjerenu od Crkve, vrše na što bolji način i na dobro ljudi te zahvalio biskupu Periću na gostoprimstvu.

(kta)