B. Krišto od Ustavnog suda FBiH zatražila ocjenu ustavnosti novoformirane vlasti

Dosadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto podnijela je danas Ustavnom sudu FBiH zahtjev za ocjenu ustavnosti konstitutivne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH održane u četvrtak. Krišto je od Ustavnog suda zatražila i donošenje privremene mjere obustave svih odluka koje su donesene nakon konstituiranja nepotpunog Doma naroda.

Borjana Krišto je također Tužiteljstvu Kantona Sarajevo podnijela kaznenu prijavu protiv Stjepana Krešića koji je sazvao spornu konstitutivnu sjednicu Doma naroda.

Dom je konstituiran bez delegata iz triju kantona i uprkos upozorenju Središnjeg izbornog povjerenstva da to nije u skladu sa Izbornim zakonom.

Borjana Krišto obratila se i Središnjem izbornom povjerenstvu sa zahtjevom da se izjasni u o jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda te o izborima predsjednika i dvaju potpredsjednika Federacije te federalne vlade.

Odvojenim zahtjevom identična sadržaja Središnjem izbornom povjerenstvU obratzio se i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Prema njenim riječima glasnogovornice SIP-a Makside Pirić, SIP će najvjerojatnije u ponedjeljak održati izvanrednu sjednicu, nakon čega se može očekivati stajalište ove institucije u vezi sa konstituiranjem vlasti u FBiH.

SIP je u više navrata ponovio da, dok se ne završe izbori izaslanika u svim županijama i dok se ne utvrdi da su ti izbori provedeni u skladu sa zakonskom procedurom, odnosno dok se njihovi rezultati ne objave u Službenom glasniku, ne postoje uvjeti da se izaslanicima uruče uvjerenja o dodjeli mandata, a to znači ni da se održi konstituirajuća sjednica Doma naroda.

Unatoč tome, jučer je u Sarajevu konstituiran Dom naroda federalnog Parlamenta, a potom je oba parlamentarna doma obavljen izbor predsjednika i potpredsjednika te Vlade FBiH.

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH, tvrdi da se konstituiranjem nepoptunog Doma naroda a potom i izborom izvršne vlasti, desio državni udar u FBiH. Zato je najavio da će kaznene prijave biti podnesene i protiv državnih službenika, prije svega protiv tajnika Doma naroda Parlamenta FBiH Izmira Hadžiavdića.

“HDZ-ovi ministri u Vladi FBiH sigurno neće predati dužnost neformalnoj skupini jer bi to bilo kršenje Ustava i zakona”, izjavio je Čavara za “Nezavisne novine”.