Koordinacija: U Parlamentu FBiH nitko nema izravnu potporu hrvatskih birača

Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskoga rata Hrvatske zajednice Herceg-Bosne objavila je priopćenje u kojem, “polazeći od činjenice da je jučer utemeljena izvršna i zakonodavna vlast u Federaciji BiH”, obrazlaže “kako su stoljetni dobri susjedi i komšije osmislile da bi se trebao odvijati suživot između hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH”.

“Na temelju izbornih rezultata evidentno je da je samo Stanko Ćane Primorac u izbornoj jedinici zapadnohercegovačkoj koji je bio na zajedničkoj listi HDZ 1990 – HSPBiH prošao u Parlament Federacije BiH. Drugi zastupnik HSP-a BiH Željko Asić ušao je sa zajedničke kompenzacijske liste HDZ 1990 – HSPBiH.

Naravno, ne bi ni Stanko Primorac Ćane prošao u Parlament FBiH niti bi prošao Željko Asić s kompenzacijske liste da je HSPBiH išao samostalno na izbore.

Svih pet zastupnika Narodne stranke radom za boljitak ušli su u Parlament FBiH s kompenzacijske liste, a analizom broja glasova koje je dobila ta stranka evidentno je da bi bez potpore bošnjačkih glasova imali jedan kompenzacijski mandat.

Analizirajući hrvatske zastupnike SDP-a BiH došli smo do zaključka da ni jedan zastupnik nije izabran većinskom voljom hrvatskih birača ni u jednoj izbornoj jedinici.

Iz svega navedenoga vidljivo je da u Parlamentu FBiH nitko nema izravnu potporu hrvatskih birača da u ime hrvatskog naroda sudjeluje u kreiranju izvršne vlasti.

Analizom sastava Doma naroda Parlamenta FBiH, koji je potvrdio predsjednika i dopredsjednike Federacije BiH, premijera i ministre u Vladi FBiH, došli smo do sljedećih zaključaka:

Brigić Ivan, SDPBiH, Sarajevski kanton – izravna potpora bošnjačkih birača
Divković Ivo, SDPBiH, Tuzlanski kanton – izravna potpora bošnjačkih birača
Ivić Janja, SDPBiH, Zeničko-dobojski kanton – izravna potpora bošnjačkih birača
Nemec-Klisura Vesna, SDP BiH, Bosansko-podrinjski kanton – izravna potpora bošnjačkih birača
Pavlović Karolina, NSRZB, Srednjobosanski kanton – izravna potpora bošnjačkih birača.

S obzirom da Dom naroda FBiH ima ukupno 58 izaslanika – 17 izaslanika svakoga naroda i 7 iz reda ostalih, evidentno je da ovih pet hrvatskih ne čine trećinu izaslanika potrebnih za donošenje bilo kakvih odluka. Ali majstori sa sarajevskih mindera dosjetili su se da je 2001. g. OHR donio odluku da, zbog nedostatka srpskih izaslanika u Domu naroda, kojih je nakon izbora bilo ukupno 4 izaslanika, Dom naroda može donositi odluke i u umanjenom broju, što danas nije slučaj s hrvatskim izaslanicima u Domu naroda, jer Hrvati još nisu završili procedure izbora izaslanika u svim županijama i samim tim kad se taj proces završi, Dom naroda može raditi u punom kapacitetu.

Dakle, HSPBiH dobio je predsjednika FBiH, dopredsjednika Parlamenta FBiH i dva ministra u Vladi FBiH sa jednim izravno izabranim zastupnikom Stankom Ćanom Primorcem iz Zapadno-hercegovačke županije, koji ne bi ni bio zastupnik da nije bio na zajedničkoj listi HDZ 1990 – HSPBiH.

NSRZB dobila je mjesto predsjednika Doma naroda FBiH i mjesto ministra poljoprivrede u Vladi FBiH zahvaljujući Karolini Pavlović, koju su bošnjački birači i zastupnici delegirali iz Srednjobosanske županije u Dom naroda FBiH.

Ostale hrvatske pozicije u FBiH uzeo je SDPBiH, koji uopće nema potporu hrvatskog biračkog tijela potrebitu za prelazak izbornog praga.

Kad sve ovo sagledamo, moramo se upitati tko su kreatori i izvođači subverzivnih (rušenje važećih vrijednosti ili postojećeg stanja u društvu iznutra) aktivnosti, na štetu jednog konstitutivnog naroda, što je u svakoj normalnoj državi kazneno djelo prvog stupnja.

Ovo je rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma, što automatski zahtijeva da se supotpisnici Daytonskog sporazuma, prije svega Republika Hrvatska, žurno o ovome moraju očitovati.

Ovakve aktivnosti izravno zadiru u nacionalnu sigurnost hrvatskog naroda u BiH, kojemu prijeti izravna opasnost od subverzivnih planova iz vrha političkih kuhinja bošnjačkog naroda, što je izravan neprijateljski akt i opasan čin političkog i institucionalnog udara na ustavno-pravnu poziciju hrvatskog naroda u BiH.

Pozivamo legalne i legitimne predstavnike hrvatskog naroda u BiH, predsjednika RH, Vladu RH i Sabor RH da žurno poduzmu odgovarajuće korake prema međunarodnoj zajednici kako bi kreatore ovih neprijateljskih planova zaustavili i zabranili im politički rad jer izravno krše Daytonski mirovni sporazum”, stoji u priopćenju Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskoga rata HZHB-a.