Barroso u Zagrebu: Pristupanje Uniji je na dohvat ruke

Želim vrlo jasno naglasiti da će EU vrlo rado pozdraviti Hrvatsku kao svoju 28. članicu čim to bude moguće. Pristupni pregovori su u završnoj fazi, pristupanje je na dohvat ruke i vjerujem da će moj posjet dati dodatni zalet završetku tog procesa, izjavio je u četvrtak predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Banskim dvorima.

Barroso je, kako prenosi Vjesnik.hr, istaknuo da je Hrvatska posljednjih godina napravila ogroman povijesni napredak u pristupanju Uniji, ali da se u zadnjim kilometrima tog procesa treba uložiti dodatni napor, posebno u reformi pravosuđa, u području temeljnih prava te u borbi protiv korupcije.

“Imao sam vrlo koristan i konstruktvan razgovor s predsjednicom vlade i moram joj čestitati na njenoj predanosti i hrabrosti u ovom poslu. Dopustite i da vam čestitam na osobnom naporu i hrabrosti u borbi protiv korupcije. U mojih šest godina u Europskom komisiji ova Vlada je jedna od najpredanijih, ako ne i najpredanija u procesu pristupanja Uniji”, poručio je Barroso premijerki Kosor.

Na pitanje hoće li Hrvatska po mišljenju Europske komisije završiti pregovore u lipnju, ili postoji i plan b za zaključenje pregovora, Barroso je odgovorio: “Imamo plan a, a to je da Hrvatska postane 28. članica EU-a. Ne mogu se obvezati na konkretan datum, uvijek smo naglašavali da je sadržaj i kvaliteta daleko važnija od brzine. Moja poruka je poruka ohrabrenja. To je vrlo ambiciozan cilj, ali hrvatska vlada je i u prijašnjim razdobljima postizala ambiciozne ciljeve.”

On je istaknuo da će Hrvatska, kad postane članica EU-a, “biti partner na najvećem svjetskom tržištu koje je temelj rasta i prosperiteta”. “Bit će dio politika o inkluziji, socijalne i regionalne politike, ali najvažnije je da će Hrvatska postati ravnopravan partner u obitelji naroda EU-a koji su ujedinjeni u svojoj različitosti, a to nas čini jačima”, zaključio je Barroso.

Hrvatska premijerka je ponovila da Hrvatska i dalje predano radi kako bi travnju mogla završiti pregovore o dva, a možda i tri poglavlja i kako bi u lipnju zatvorila najteža poglavlja, Pravosuđe i temeljna prava i Tržišno natjecanje.

“Prema mišljenju Vlade napredak je itekao vidljiv, od postotka riješenih predmeta na sudovima do borbe protiv korupcije i kriminala. I nakon završetka pregovora ćemo predano raditi do potpisivanja pristupnig ugovora jer neke zakone poput zakona o sprječavanju sukoba intresa treba pretvoriti u stvarni život. Predano radimo da budemo pripremni na sve što nas čeka kao odgovornu članicu EU-a“, rekla je Kosor.

Istaknula je da su za Hrvatsku posebno ohrabrujući rezultati monitoringa nad provedbom obveza iz 27 zatvorenih poglavlja koji je proveden u veljači i ožujku.

U izaslanstvu Europske komisije s Barrosom je doputovao i povjerenik za proširenje Unije Štefan Füle.

Nakon razgovora Kosor-Barroso potpisan je sporazum o financiranju između Vlade i Europske komisije u vezi s Nacionalnim programom za Hrvatsku u sklopu programa IPA-komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010.

Barroso je potom posjetio Hrvatski sabor, gdje se prigodnim govorom obratio zastupnicima, potom je prošetao Zagrebom, susreo se s građanima te na koncu na Pantovčaku razgovarao s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Nakon tog susreta, Jospipović je izjavio: “Svi u Hrvatskoj bismo željeli da završimo pregovore što prije, govorilo se o lipnju i iz razgovora sam uvidio da to nije nemoguć cilj, ali da će trebati jako puno napora kako bi se onaj preostali put svladao na zadovoljavajući način.“

“Predsjednik Barroso mi je rekao kako Hrvatska mora uložiti znatan napor te da bi završetak pregovora u lipnju bio jedno iznimno dostignuće, rekao je Josipović te dodao da je hrvatska Vlada uložila iznimne napore, posebno kad je riječ o borbi protiv korupcije, reformama u pravosuđu te suradnji s Haškim sudom.

“U skladu sa svojom ustavnim ulogom i oporba je tim naporima dala svoj doprinos, a i ja sam kao predsjednik poduzimao i poduzimat ću sve da podržim Vladu u onim naporima koji su potrebni da bi Hrvatska bila članica EU“, rekao je Josipović.