Moon: Promjene unutarnjih granica i teritorijalne organizacije u BiH nisu moguće

Promjene unutarnjih granica i teritorijalne organizacije u BiH nisu moguće, izjavio je danas u Sarajevu američki veleposlanik u BiH Patrick Moon, ističući da tu činjenicu moraju prihvatiti svi građani BiH.

“SAD uvažavaju činjenicu da svi koonstitutivni narodi imaju svoje legitimne probleme, ali svaki politički interes koji se fokusira na nemoguće teritorijalne zahtjeve samo će potpaliti etničke podjele i skrenuti pozornost s reformskih procesa i europske integracije, kojom bi se poboljšao životni standard i stvorile šanse za sve građane”, rekao je Moon na predavanju studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu na temu “SAD i BiH u kontekstu dostignuća i zastoja u procesu integracije u EU i NATO”.

Ponovio je kako je otcjepljenje bilo kojeg dijela ove zemlje ne samo neustavno, nego je i nemoguće. “Retorika kojom se makar samo nagovještava takva mogućnost je neprihvatljiva i opasna”, rekao je Moon. Po njegovim riječima, svi građani BiH moraju prihvatiti da je njihova budućnost u BiH te da drugog izbora nema.

Rekavši da je BiH u proteklih pet godina prošla kroz razočaravajući period stagnacije i propuštenih prilika, Moon je istaknuo: “Neugodna je istina da je skoro svaki pomak na putu prema europskim i euroatlantskim integracijama zahtijevao intervenciju međunarodne zajednice.”

Moon je rekao da su SAD podržale odluke visokog predstavnika Valentina Inzka kada je djelovao na sprečavanju kriza, kojima se na efikasan način nisu bavili lokalni političari, te da su na taj način podržani interesi svih građana BIH.

“Jasno nam je da će nas, kada god međunarodna zajednica intevrenira, neki političari optužiti za pristranost. Ja takve optužbe odbacujem. Naša podrška BiH u posljednjih 15 godina dokazuje da smo se mi svrstali samo na jednu stranu, onu na kojoj su građani BiH i njihova zajednička budućnost”, rekao je Moon.

Istakavši da je BiH na početku puta prema članstvu u EU i NATO i da će biti potrebne mnoge reforme, posebno tijekom procesa priključenja EU, Moon je rekao da političari BiH moraju bolje raditi i ne mogu trošiti godine u ogorčenoj polemici oko svake reforme.

Dodao je kako sadašnji neuspjeh BiH da formira državnu vlast blokira čak i one reforme za koje su svi suglasni da moraju biti provedene, poput odluke Europskog suda za ljudska prava u Srasbourgu u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH.

“Uz to, BiH mora biti sposobna da provede popis stanovništva i usvoji Zakon o državnoj pomoći kako bi napravila pomak ka statusu kandidata za članstvo u EU i dobila pomoć EU. Vaši lideri su svjesni da moraju riješiti pitanje vojne imovine da bi počeli raditi u okviru Akcijskog plana za članstvo u NATO”, dodao je Moon.