Beograd tvrdi da su za slučaj Purda, Divjak, Bosanac… krivi pojedinci, a ne sustav

Izjava austrijskog šefa diplomacije Michaela Spindeleggera, da bi bilo nezamislivo izručiti Beogradu umirovljenoga bosanskoherecegovačkoga generala Jovana Divjaka, dovela je u pitanje mnoge naloge za uhićenje stranih državljana koje je Srbija u protekla dva desetljeća ispostavila Interpolu. Unatoč tome, kako piše “Vjesnikov” dopisnik iz beograda, u srbijanskim ministarstvu pravosuđa kažu ponedjeljka je bio dan kao i svaki drugi.

Ministrica pravosuđa Snežana Malović sigurna je da će zadržati svoje mjesto u očekivanoj rekonstrukciji vlade, a Europska komisija pohvalno se izrazila o naporima Beograda da prevlada neke izazove koji su se pojavili u procesu reforme pravosuđa.

Problem s uhićenjem Divjaka u Austriji, zbog navodnog sudjelovanja u ratnom zločinu, kao i prethodnim uhićenjima Ejupa Ganića u Londonu i Ilije Jurišića u Beogradu, vezano uz rat u BiH, odnosno Tihomira Purde i drugih, vezano uz rat u Hrvatskoj, nastao je, kako kažu u tom ministarstvu, zbog “negativnog naslijeđa”.

Srbija je, tvrde, još tijekom trajanja državne zajednice s Crnom Gorom uvidjela različite nepravilnosti i anakronost postupaka u vojnom pravosuđu, pa je vojno pravosuđe je ukinuto, a predmeti, uključujući i istrage, prebačeni su u civilne sudove. U tom procesu, neki ljudi iz vojnog pravosuđa prebačeni su u posebne odjele civilnih sudova i oni su to svoje preimenovanje shvatili kao poticaj da nastave s prikupljanjem dokaza i podizanjem optužnica na isti način.

Eto, to bi, prema srbijanskom ministarstvu pravosuđa, objašnjenje istraga, optužnica i uhidbenih naloga protiv Purde, Ganića, Divjaka, Jurišića, Vesne Bosanac…

Srbijansko ministarstvo pravosuđa najavljuje da će u sljedećem će razdoblju preispitati velik broj predmeta koji se vuku desetak i više godina, ali objašnjava da ne može povući sve naloge za uhićenja dok se preispitivanje ne obavi. Objašnjavaju i da treba “uzeti u obzir da predmet protiv Divjaka nije isti kao onaj u kojem je Purda bio optužen na osnovi iskaza danog pod prinudom”.

Svašta objašnjavaju, ali i dalje preimenovanje shvaćaju kao poticaj i rade kao da je još 1991. ili 1992.