Optužbe koje kompromitiraju Srbiju

Pokušavajući procesuirati Tihomira Purdu na temelju njegova priznanja iz logora, a potom kompromitirati i ravnateljicu vukovarske bolnice Vesnu Bosanac, Srbija je pokazala da ne drži puno ni do civilizacijskih normi ni do pravosudnih regula

Piše: Marko Barišić | Vjesnik.hr

Pokušavajući najprije procesuirati hrvatskog branitelja Tihomira Purdu na temelju njegova priznanja danog u logoru, a potom preko zahtjeva za obavijesnim razgovorom kompromitirati i ravnateljicu vukovarske bolnice Vesnu Bosanac, današnja Srbija je zapravo pokazala da ne drži puno ni do civilizacijskih normi ni do pravosudnih regula.

To je vjerojatno jedinstven slučaj ne samo u Europi, nego i u svijetu da država koja je počinila masakr, genocid, nad jednim gradom i njegovim stanovnicima, nakon dvadeset godina pokušava staviti na optuženičku klupu neke od preživjelih žrtava svog zločina.

Purda je tako skoro dva mjeseca bio u pritvoru, da bi se na kraju ispostavilo kako je cijela optužnica počivala na dvije stranice loše fotokopiranog priznanja koje su tijekom njegova višemjesečnog boravka u logoru u Srbiji, nakon svakodnevnih premlaćivanja i prijetnji smrću, iznudili Miloševićevi istražitelji. Umjesto da njih stavi na optuženičku klupu, procesuira zapovjednike tih logora i kreatore tako iznuđenih priznanja, i na taj način napravi odmak od Miloševićeva zločinačkog režima, Srbija ta priznanja uzima kao pravno vrijedeće materijale dostatne za pokretanje pravosudne procedure.

Stavljanje pak dr. Vesne Bosanac u kontekst osumnjičene osobe izvan je svakog razuma. Riječ je o ravnateljici bolnice u kojoj su se liječili ranjeni hrvatski branitelji, ali i agresorski vojnici. Riječ je o bolnici iz koje su nakon okupacije Vukovara ranjenici izvedeni, a potom nakon mučenja ubijeni na Ovčari.

No ti postupci nisu slučajni. Konstruiranjem takvih slučajeva Srbija pokušava umanjiti svoju krivnju za taj zločin uspostavljanjem bilo kakvog paralelizma s hrvatske strane. Osim toga, time si nastoji priskrbiti nekakve argumente za proces koji Hrvatska vodi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) gdje ju je tužila za genocid.

Sada kada je izvjesno da povlačenja te optužnice neće biti, iako su na tome uporno inzistirali iz Beograda, Srbija je krenula sa svojim “protutužbama”, ali na takav način da je svoje pravosuđe, pa i politiku, još više iskompromitirala.