Bezobrazluk i šamaranje pod pahuljicama

”Napiši slobodno da sam ti rekao: Šta te briga”, rekao je federalni ministar trgovine, Milorad Bahilj, kada su ga novinari htjeli pitati što njegova žena i dijete rade u službenom automobilu ministarstva i zašto ih vozi službeni vozač.

U stilu zaboravljenog Nedžada Brankovića i njegovog ”Po zakonu”, Bahilj je opalio šamar javnosti, koja nikada ne bi saznala za zloupotrebe službenog položaja da njegovu obitelj nije zameo snijeg u službenom automobilu. No, Bahulj je još dobar jer je barem nešto rekao dok federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, još uvijek šuti i razbijenom službenom automobilu.

Šamar javnosti opalio je i pomoćnik ministra sigurnosti BiH, Samir Agić, koji je rekao kako građani nisu imali pravo kukati na brzinu i efikasnost odgovornih za probijanje snježnih blokada, nego da su trebali doći na Jahorinu i lopatati snijeg ispred zametenih predsjednika država.

Šamar javnosti iz daljine poslao je i zapovjednik Civilne zaštite Federacije BiH, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, federalni dopremijer i dopredsjednik svoje stranke, Jerko Ivanković Lijanović. Doručkovao je i molio u Americi i nije mu palo na pamet da žurno otputuje u BiH ili da se barem opravda kako ne može doputovati zbog vremenskih neprilika.

Vrativši se nakon što je snijeg prestao, nabio je kapu i rekao kako su zakazale općine i županije te kako mora funkcionirati promet u BiH. Nije mu nitko objasnio da svi znaju da mora, ali da ne može.

Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektroprivrede BiH, također je opalio šamar javnosti rekavši kako je opskrba električnom energijom stabilna, u trenutku kada je dio Mostara bio u mraku i kada su se ljudi smrzavali.

I Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, županijski Stožer civilne zaštite kao i mostarska policija, šamaraju građane jer unatoč zabrani prometovanja vozilima, Mostarce udaraju automobili i premlaćivaju vozači.

Šamar javnosti je opalio i federalni premijer Nermin Nikšić, koji je rekao kako nije bilo potrebe proglasiti elementarnu nepogodu u Federaciji, ali je to učinio tek nakon što su zatrpani preko glave dijelovit tog bh entiteta.

Pojedini mediji bavili su se brojkama koje se vežu uz Civilnu zaštitu. Tako je Jerko Ivanković Lijanović rekao kako je na računu ostalo 14 milijuna KM. Federalni premijer rekao je kako će sve ”koštati” milijun i pol KM, a neke stranke optužile su vladu Federacije BiH da je od Civilne zaštite posudila 16 milijuna maraka.

Kad se sve smirilo, šamar javnosti opalio je i novi premijer Bosne i Hercegovine.

“Siguran sam da će ovo biti godina Europske unije za BiH”, rekao je Vjekoslav Bevanda zasjevši na kormilo države bez proračuna, bez koordinacije pri spašavanju, bez jedinstvenog broja 112 i bez ikakve odgovornosti prema ljudima koji na glasovanjima nemaju izbora zaokružiti bolje.

Izvor: Bitno.ba