Širom Europe prosvjedi protiv ACTA-e, Njemačka odgodila potpisivanje

Njemačka je u petak odlučila odgoditi potpisivanje prijepornog međunarodnog ugovora o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu (ACTA), nakon što je ministarstvo pravosuđa izrazilo zabrinutosti s njim u svezi.

Odgoda će nam dati vremena da dodatno raspravimo sporazum, kazao je za AFP glasnogovornik njemačkog ministarstva pravosuđa. Ratifikaciju sporazuma u petak je odgodila i Latvija, a već su to ranije učinile Poljska, Češka i Slovačka.

Odluke Njemačke i Latvije potvrđuju pisanje Financial Timesa i njegovu ocjenu kako će usvajanje kontroverznog međunarodnog trgovinskog sporazuma koji bi mogao ograničiti slobodu interneta zbog protivljenja javnosti vjerojatno potrajati, a mogao bi biti i odbačen kao i niz drugih mjera kojima se željelo suzbiti piratstvo na internetu.

Borba protiv ACTA-e fokusirana je na Europu, premda u njoj sudjeluje i javnost SAD-a, Australije, Japana i još sedam država. Aktivisti protiv tog sporazuma strahuju da bi on mogao ugroziti slobodu na internetu. Iako su ACTA-u već potpisale ili parafirale gotovo sve države članice EU-a, da bi stupio na snagu trebaju ga ratificirati njihovi nacionalni parlamenti te Europski parlament.

Kritičari Sporazuma navode kako se vlasnicima autorskih prava daje previše ovlasti među kojima je i ona da prisilno ugase internetske stranice i to bez dovoljne količine dokaza, što bi recimo sud tražio u tome slučaju.

Protiv ACTA-e danas je održano stotine prosvjeda širom Europe, od Beča do Edinbourgha, Atene i Strasbourga, kao i u hrvatskim gradovima, Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli.

ACTA-u su 1. listopada 2011. potpisale Australija, Kanada, Japan, Maroko, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države, a u siječnju 2012. pridružila im se Europska unija i njezine 22 članice.