BiH kao bošnjačko-srpska konfederacija

S izjavom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kako nitko nema ekskluzivno pravo predstavljati bh Hrvate, izrečenoj prigodom susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem nemoguće se ne složiti. Nitko razuman zapravo i ne tvrdi suprotno, kako što i ne osporava da i Komšić i njegov SDP mogu pradstavljati Hrvate.

Mogu, ali pod uvijetom da ih oni izaberu, što ni na ovim ni na izborima 2006. nije bio slučaj.

Komšić stalnim ponavljanjem priča kako se SDP-u BiH i njemu osporava pravo predstavljanja Hrvata, puca u prazno. No, samo na prvi pogled. Jer, njegove tvrdnje pogađaju u metu- zbunjuju nedovoljno upućenu javnost, posebice onu u Hrvatskoj, kojoj Komšić, a i njegov ideološki srodnik Josipović ni ovom prigodom ne progovoriše zbog čega je stvarno problematičan Komšićev izbor u Predsjedništvo BiH.

Ne spomenuše kako je Komšić s manje od 2 posto glasova Hrvata, zahvaljujući nakaradnom izbornom sustavu, proisteklom iz Daytonskogh sporazuma, izabran za člana kolektivnog šefa države. Ne rekoše da Komšić nije pradstavnik Hrvata u Predsjedništvo BiH, jer ga oni nisu ni izabrali, već predstavnik onih koji su glasali za njega-Bošnjaka. Komšić u Predsjedništvu BiH može predstavljati bh Hrvate, jednako kao što je Sejdo Bajramović u Predsjedništvu SFRJ predstavljao kosovske Albance.

Komšić je, dakle, izabran u Predsjedništvo BiH po važećem, ali nepravednom zakonu, koji omogućava da nehrvati izaberu hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Pričom kako nitko nema ekskluzivno pravo predstavljanja Hrvata, svojevrsna je priprema Komšića i SDP-a da i na drugu najvažniju čelnu poziciju u BiH – predsjedatelja Vjeća ministara BiH imenuju Hrvata iz svojih redova, iako je jasno kao je ta stranka dobila zanemariv postotak glasova hrvatskih birača.

Formiranje vlasti bez onih koji su dobili većinsku potporu Hrvata u BiH nije nemoguće provesti, no dogodili se to, bit će to potvrda definitivnog gubitka hrvatskog suvereniteta u BiH. Ako Hrvati to mirno prihvate, bolje nisu ni zaslužili. Time bi pokazali, kako je BiH moguća i bez njih, kao bošnjačko-srpska konfederacija. [Milan Šutalo / Dnevnik.ba]