Biskupsko ređenje mons. Tome Vukšića

Biskupsko ređenje mons. Tome Vukšića, prvoga vojnog ordinarija u Bosni i Hercegovini održat će se u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, u subotu, 2. travnja 2011. u 10 sati. Kako je već najavljeno, biskupski red će mons. Vukšiću podijeliti trojica biskupa ordinarija iz Bosne i Hercegovine – kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, kao glavni zareditelj, te mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski i mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki kao suzareditelji.

Uz njih, svoje sudjelovanje najavio je još 21 (nad)biskup iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Austrije, između kojih i tri apostolska nuncija: mons. Alessandro D’Errico, apostolski nuncij u BiH, mons. Mario Roberto Cassari, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj i mons. Petar Rajič, apostolski nuncij u Kuvajtu.

Uz vojne ordinarije iz Hrvatske i Austrije, bit će prisutni i generalni vikar vojnoga ordinarijata u Slovačkoj, delegat vojnoga biskupa iz Njemačke, te vojni vikar iz Slovenije. Dolazak na ređenje najavilo je više od 250 svećenika iz BiH i okolnih zemalja.

Deseteročlanu delegaciju Srpske pravoslavne crkve predvode dvojica pravoslavnih episkopa, gospodin Grigorije Durić, episkop zahumsko-hercegovački i primorski, i gospodin Vasilije Kačavenda, episkop zvorničko-tuzlanski. Također sudjeluju predstavnici islamske vjerske zajednice, Seid ef. Smajkić, mostarski muftija, i Ismail ef. Smajlović, vojni muftija u BiH.

U ime Ministarstva obrane na Misi i obredu ređenja bit će prisutna Marina Pendeš, zamjenica ministra obrane, i Muhamed Smajić, tajnik Ministarstva. Iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sudjelovat će oko pedeset časnika i stotinu pedeset vojnika. Ured katoličkog vojnog dušobrižništva predstavljat će Mons. Tomo Knežević, ravnatelj te devet vojnih kapelana, kao i djelatnici Ureda.

Na ređenju će biti prisutni predstavnici različitih razina civilnih vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i lokalnih vlasti, diplomata akreditiranih u BiH, političkih, znanstvenih, obrazovnih, kulturnih i gospodarskih institucija, te Malteškog reda.

Na Misu dolaze i članovi obitelji novoga biskupa, kao i skupina vjernika iz njegove rodne župe Studenci. [kta/kium]