Bivši predsjednik Ivo Josipović stao u obranu Dražena Jelenića i masonskih udruga

Bivši predsjednik Ivo Josipović stao u obranu Dražena Jelenića i masonskih udruga

Komentirajući ostavku glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i masonsku aferu, bivši predsjednik Ivo Josipović je kazao kako bi volio da se rasprava vodila o kvaliteti i rezultatima rada šefa DORH-a.

Stao je u obranu masonskih udruga, ustvrdivši da ne zna po čemu su oni manje transparentni od drugih organizacija, poput viteških redova, čiji je član potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

“Oni su žrtva povijesnih predrasuda i arhaičnih rituala. Mislim da je tema promašena. Jelenić nije trebao deklarirati članstvo ni u pjevačkom društvu ni u masonima. Otvorili smo lov na vještice. U vlasti imamo članove viteških redova koji nisu puno otvoreniji”, komentirao je Novom danu televizije N1 bivši predsjednik.

Pojasnio je i tko po njemu smije, a tko ne smije biti član udruga. “Sasvim sigurno je to mjesto koje je posebno osjetljivo. Jedno te isto pravilo mora se različito primijenjivati u odnosu na različite dužnosnike. Nekima se može više tolerirati. Ako se borimo za pravnu državu, trebamo se boriti i za transparentna pravila”, rekao je, dodajući da nije skon tome da tajne službe određuju tko je podoban.

Masonske udruge
Komentirao je istup oftamologa i masona Nikice Gabrića koji je u studiju N1 javno pokazao poruke koje je razmjenivao s Jelenićem. “Imamo šefa tajne organizacije koji javno raspravlja. Možda je to pozitivan pomak za tu organizaciju. Glavni državni odvjetnik je možda i pogriješio što je išao na neposrednu komunikaciju, trebao se suzdržati od rasprave s oštećenikom u predmetu. Kada se ne držimo procedure, to se razbije o glavu.”

Naglasio je kako za njega nema ništa sporno u postojanju i radu masonskih udruga sve dok rade u skladu sa zakonima. “Ne vidim problem što se tiče funkcioniranja te organizacije. Ne bi trebala postojati diskriminacija dok nije utvđena neka nezakonitost.”

Za sebe kaže da nije član masona, niti je ikada razgovarao i pregovarao o članstvu.

Foto: Screenshot N1