HRejting: HDZ sve više zaostaje za SDP-om, na začelju liste aktivna i svudaprisutna stranka Anke Mrak Taritaš

HRejting: HDZ sve više zaostaje za SDP-om, na začelju liste aktivna i svudaprisutna stranka Anke Mrak Taritaš

Kad bi u Hrvatskoj bile zabranjene predizborne koalicije, u saborskim foteljama sjedile bi samo tri stranke i to ovim redoslijedom: Prvi je SDP koji se približava 30%, odnosno ima 29,1 %. S 2,2 % manje biračke potpore je HDZ i ima 26,9 %. Trećeplasirani je Miroslav Škoro koji osvaja 9,9 %.

To proizlazi iz najnovijeg HRejtinga, istraživanje koje za HRT provodi agencija Promocija plus. Anketu je od 14. do 18. veljače za HRT provela agencija Promocija plus i to na najvećem uzorku, od čak 1400 ispitanika. Zato je statistička pogreška samo +/- 2,62 %, a razina pouzdanosti 95 %.

Da je Hrvatska jedna izborna jedinica, nijedna više od preostalih 15 stranaka iz ankete ne bi prešla izborni prag. Dakle, ni Most koji je trenutačno ima  3,9 %, ni Kolakušićeva lista s 2,5 %, ni HSS s 2,4 % ni zadnji u ovoj skupini iznad 2 % – Hrvatski suverenisti s 2,1 %.

Skupinu daleko ispod 2 % predvodi stranka Milana Bandića s 1,3 % i koja je izjednačena s Pametnim (1,3 %). Trenutačno vladajući HNS zaokružilo bi 1,2 % birača, onaj dio Neovisnih za Hrvatsku koji je ostao uz Brunu Esih nakon raskola sa Zlatkom Hasanbegovićem ima 1,1 %. Živi zid s 1,1 % je, prema HRejtingu  – mrtav! Isto ima i IDS (1,1 %), s time da kod te izrazito regionalne stranke još jednom  treba napomenuti kako je anketa rađena po principu: cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. U ovoj skupini ostale su još dvije stranke, obje na 1 % – HSU i HSLS.

U skupini ispod 1 % su stranke Ivana Pernara (0,8 %), Dalije Orešković (0,8 %) i Anke Mrak Taritaš (0,8 %).

Onih koji ovaj mjesec nisu znali kome bi dali svoj glas točno je 10 %.

Postoji nekoliko događaja koji su mogli imati utjecaj na birače, a onda se i odraziti na rast ili pad pojedine stranke.

Primjerice, pobjeda SDP-ova predsjedničkog kandidata u prvom, pa potvrda te pobjede u 2. krugu izbora sigurno je imala utjecaja na rast te stranke od čak 4,3 % u samo mjesec dana.

S druge strane, HDZ-ovo je biračko tijelo opet potvrdilo nepokolebljivost. Unatoč porazu na predsjedničkim izborima i unatoč aferama dužnosnika te stranke s imovinskim karticama, HDZ je pao za samo 0,05 %, odnosno ništa.

Foto: Screenshot HRT