Bivši pripadnici VRS osuđeni za davanje lažnog iskaza pri useljenju u SAD

Jedanaest bivših vojnika Vojske Republike Srpske tijekom rata u Bosni i Hercegovini osuđena su u Phoenixu, u saveznoj državi Arizona, zbog davanja lažnog iskaza prilikom useljenja u Sjedijene Države, a radi stjecanja izbjegličkoga statusa, objavio je ured FBI-ja za Phoenix.

Kad su nakon rata u Bosni i Hercegovini tražili status izbjeglica u Sjedinjenim Državama, lagali su odgovarajući na pitanje o vojnoj službi i nisu odali da su bili vojnici Vojske Republike Srpske, kaže se u priopćenju američkog ministarstva pravosuđa, objavljenom na stranici FBI-ja za Phoenix

Savezna istraga o prijevari u vezi s izbjegličkim statusom završila je uhićenjem 16 nekadašnjih vojnika koji su živjeli na području grada Phoenixa u saveznoj državi Arizoni. Svi su oni optuženi zbog prikrivanja podatka o službi u VRS-u, kaže se u priopćenju. Kad su nakon rata tražili status izbjeglica u Sjedinjenim Državama, lagali su odgovarajući na pitanje o vojnoj službi i nisu odali da su bili vojnici Vojske RS-a, kaže se u priopćenju.

“Ti okrivljenici lagali su kako bi dobili legalan status u Sjedinjenim Državama”, rekao je Dennis K. Burke, državni odvjetnik za Arizonu. “Neprijavljivanje vojne službe ne može se nikako pripisati previdu”, rekao je, te ocijenio da je to bio lukav pokušaj da se prevare vlasti te zemlje zbog svoje politike prema izbjeglicama. Pojedinačno su optuženi i priznali su da su lagali o vojnoj službi. Od njih šesnaestorice petorica su deportirana i vratila su se u Bosnu i Hercegovinu.

Preostala jedanaestorica priznala su krivnju za optužbu o svjesnom davanju lažne izjave.

Od petorice deportiranih, Mladena Blagojevića, Zdravka Božića i Gorana Bencuna uhitile su vlasti BiH i izvele pred Sud BiH, domaći sud u kojem su i međunarodni suci i tužitelji. Mladen Blagojević osuđen je na tom sudu na sedam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, druga su dvojica puštena, a ostala dvojica deportiranih nisu ni uhićena.