Francuska protjerala prvu skupinu Roma

Nakon zatvaranja više od 40 ilegalnih romskih nastambi, Francuska je počela s protjerivanjem prve skupine Roma. Uglavnom se radi o Romima iz Bugarske i Rumunjske.
Romi su inače manjinska skupina građana u Francuskoj koja nosi i naziv “gens de voyage” (ljudi koji putuju) i koji većinom posjeduju i francusko državljanstvo.

Francuske vlasti naglašavaju kako prvih 79 Roma zemlju napušta dobrovoljno. Za napuštanje Francuske dobivaju 300 eura po osobi i po 100 eura za svako dijete. To bi trebalo biti dovoljno za novi početak, drže francuske vlasti. No, većina će se uskoro ponovno vratiti u Francusku, jer se kao građani Europske unije mogu se slobodno kretati. Unutar schengenskog prostora kontrola ionako više nema.

Zbog oštrih mjera protiv Roma, kritičari francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja optužuju za populizam.

Iz Europske komisije poručuju kako pomno prate događanja. Francuska se mora pridržavati pravila, izjavio je glasnogovornik povjerenice za pravosuđe Viviane Reding. Država može građanima uskratiti pravo na slobodno kretanje samo pod određenim uvjetima, primjerice ako se radi o osobama koje su počinile kažnjivo djelo.

Izvor: Vjesnik