Bosić: Nema smisla sazivati sastanak stranačkih čelnika dok se ne zna tko je na vlasti u FBiH

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić zaključio je, nakon konzultacije s predsjednicima političkih stranaka, da još ne postoje uvjeti da se zakaže sastanak predsjednika šest vodećih političkih stranaka, čiji domaćin je trebalo biti SDS.

Na tom se sastanku trebalo riješiti pitanje provedbe odluke Europskog suda pravde u predmetu “Sejdić i Finci”, odnosno način izbora članova Predsjedništva BiH. Govoreći na javnoj tribini u Višegradu, koju je sinoć organizirao tamošnji općinski odbor SDS-a, Bosić je rekao da još nije moguće sazvati sastanak predstavnika političkih stranaka, “jer se trenutno ne zna tko su partneri u Federaciji BiH”.

“Nakon obavljenih konzultacija došao sam do saznanja da se i dalje ne zna tko čini parlamentarnu većinu na razini BiH, odnosno je li u njoj SDA ili Savez za bolju budućnost”, rekao je Bosić, dodajući da neće sazvati sastanak “šestorke” ako nema jasnih naznaka da će biti riješeno preostalo pitanje, koje se tiče presude suda u slučaju “Sejdić i Finci.”

Na internet stranici SDS-a je navedeno i da je Bosić ovom prilikom naglasio kako su srpske stranke suglasne da se to pitanje riješi tako što će se član Predsjedništva BiH iz RS-a birati direktno, na izborima, a partneri u Federaciji BiH trebaju postići dogovor oko izbora druga dva člana u Predsjedništvu BiH.

“Sve dok se ne zna koje bošnjačke stranke su članovi skupštinske većine i na koji način će partneri u Federaciji BiH birati članove Predsjedništva, nema uvjeta za zakazivanje sastanka ‘šestorke'”, ponovio je Bosić. Kazao je da se kriza u Federaciji BiH “komplicira i za sada ona ne utječe na Republiku Srpsku”.

Govoreći o predstojećem sastanku u Bruxellesu, Bosić je rekao da će sastanka održati i da su pozivi već uručeni. “Taj sastanak će biti posvećen uspostavljanju mehanizma koordinacije unutar BiH na putu ka Europskoj uniji, što znači kako da različiti razini vlasti u BiH koordiniraju i nađu jedinstven stav na putu ka EU”, rekao je Bosić.