Bošnjaković: Hrvatska zatražila izručenje Veljka Marića

Hrvatska je podnijela zahtjev za izručenje hrvatskoga branitelja Veljka Marića, kojeg su uhitile srbijanske vlasti pa ćemo vidjeti kako će o tome biti odlučeno, izjavio je na novinarski upit ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je danas nazočio otvorenju projekta potpore uspostavi Državne škole za pravosudne dužnosnike.

Mi jedino možemo podnijeti zahtjev da nam ustupe taj predmet, što smo i učinili, rekao je, dodavši kako se nakon toga očekuje odgovor srbijanskog ministarstva pravosuđa.

Napomenuo je kako je izrudžbeni zahtjev poslan na temelju akta koji je donijelo hrvatsko državno odvjetništvo, koje je, kako je rekao, također utvrdilo osnovanu sumnju vezanu za određene događaje. Čim smo dobili taj akt, zatražili smo, u skladu s načelima međunarodnopravne pomoći, izručenje pa sad čekamo odgovor, rekao je Bošnjaković i dodao kako će odgovor tražiti i požurnicom.

Veljko Marić, koji je od travnja prošle godine u srbijanskom zatvoru, optužen je za ubojstvo civila u Rastovcu te za ratni zločin.

Vjesnik. hr piše da je i Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku protiv Marića podnijelo optužnicu zbog sumnje da je kao pripadnik ZNG-a u selu Rastovac 31. listopada 1991. tijekom oružanog sukoba s dijelom lokalnog srpskog stanovništva, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, ušao u kuću civila Petra Slijepčevića te ga usmrtio rafalom iz automatske puške.

Zbog te optužnice, bude li Veljko Marić izručen Hrvatskoj, njega i ovdje čeka sudski postupak u Osijeku za ratni zločin.

DORH je za Marića zatražio i pritvor, koji bi mogao uslijediti ako Marić bude izručen Hrvatskoj, piše Vjesnik.hr, napominjući da o pritvoru Mariću mora odlučiti sudsko vijeće osječkog Županijskog suda.