Nema napretka u pregovorima, SDP i SDA žele makar jedno hrvatsko mjesto u Vladi FBiH

Premda su se u medijima pojavili nagovjetaji da bi početak sljedećega tjedna napokon trebala biti okončana politička kriza u Federaciji BiH, izjava neimenovanog hrvatskog pregovarača, sudionika u pregovorima četiriju stranaka u sjedištu OHR-a u Sarajevu, koju donosi portal Dnevnik.ba.

On je, naime, rekao da SDA i SDP-a Halid Genjac i Damir Hadžić nisu odustali od stava da skuoina stranaka okupljenih oko SDP-ove platformaši dobiju dva, ili bar jedno ministasko mjesto, od ukupno pet ministarskih pozicija, koje po Ustavu pripadaju Hrvatima u Vladi FBiH, dok predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 to smatraju neprihvatljivim.

“Svi su se složili da su Bošnjaci izabrali Hrvatima člana Predsjedništva. Rekao sam im da su Hrvati sada u situaciju da drže glavu milimetar iznad vode, a Bošnjaci čizmu iznad naših glava, ali da nećemo pristati da nas gurnu pod vodu”, izjavio je neimenovani pregovarač za Dnevnik.ba.

Po njegovim riječima, Genjac i Hadžić stalno ponavljaju izjavu Bakira Izetbegovića, kako ne treba stvarati krizu zbog jednog ili dva ministarstva. No, preedstavnici dvaju HDZ-a smatraju da bi prepuštanjam i samo jedne ministarske pozicije iz hrvatske kvote, s obzirom na način odlučivanja u Vladi F BiH, Hrvati zapravo prihvatili potpunu majorizaciju. “Na to nikada nećemo pristati, jer mi više nemamo što izgubiti”, izjavio je sugovornik portala Dnevnik.ba.

Dodao je kako se zapravo radi o tome da SDA i SDP ustrajavaju u namjeri da Hrvate eliminiraju kao politički narod i FBiH petvore u bošnjački entitet, te da u tome nema bitne razliku između Genjca i Hadžića.

Na primjedbe kako dva HDZa nemaju ekskluzivno pravo predstavljati Hvate i tražiti svih pet hvatskih pozicija u Vladi F BiH Ljubić i Lozančić odgovorili su kako u tom slučaju ni SDA i SDP nemaju ekskluzivno pravo predstavljati Bošnjake jer su za razliku od dva HDZ-a, za koje je glasalo blizu 90 posto gađana hrvatske nacionalnosti, SDP i SDA dobili potporu manje od 60 posto glasova Bošnjaka izašlih na izbore.

“Pitao sam Moorea je li i u Americi pravilo da legitimitet ima ona stranka ili koalicija, koja ima više od 50 posto glasova birača. On se složio s tim. Rekao sam da dva HDZ-a imaju blizu 90 posto glasova hvatskih biača, i da kao takve jedine imaju mandat pedstavljati Hrvate”, izjavio je neimenovani pregovarač

Dodao je kako amaički diplomat, osim što je tražio i od jedne i od duge stane da popuste i postignu kompomis nije vršio pitisak na sudionike pregovora. Što se tiče samih pregovora, određeni napredak oko programa eventualne valadajuće koalicije je postignut, no hvatski pregovarači kažu kako nikada neće prihvatiti da bošnjačke stanke odlučuju o raspodjeli pozicija u hrvatskoj kvoti u vlasti.