Brammertz: Nastupio je kritični trenutak u traganju za Mladićem

Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz izjavio je da je nastupio kritičan trenutak u traganju za haaškim bjeguncem Ratkom Mladićem, koji bi trebalo biti uhićen što prije, jer istječe vrijeme koje ICTY ima na raspolaganju do zatvaranja.

“Vrijeme ICTY-u istječe, pa ako želimo da Mladiću bude suđeno pred Haaškim sudom, njegovo hitno uhićenje je od izuzetnog značaja”, rekao je Brammertz u intervjuu za »International Herald Tribune».

“Kako bismo postigli njegovo uhićenje, čvrsto smo preporučili srpski vlastima da ispitaju strategiju istrage kako bi rasporedile više ljudi i usvojile multidisciplinarni pristup. Morate se učiniti više. Vrijeme ističe. Ovaj tribunal će se uskoro zatvoriti”, istakao je Brammertz.

Glavni tužitelj ICTY-a je kao pozitivan znak u naporima vlasti Srbije da poboljšaju suradnju s njegovim uredom naveo dostavljanje Mladićevih dnevnika i materijala s tim u vezi, istakavši, međutim, kako želi “uputiti poziv da se može i treba više učiniti”.

Brammertz je rekao da je u okviru izvješća od lipnja o napretku Srbije u suradnji s ICTY-em kritika bila upućena na račun potrage za bjeguncima jer usprkos brojnim operacijama nije bilo rezultata, te da bi trebalo da se ispitaju razlozi za to.

“Ono što možemo učiniti jest iskoristiti svaku priliku i naglasiti da je uhićenje ovih bjegunaca (Mladića i Gorana Hadžića) od presudne važnosti za žrtve koje žele da pravda konačno bude zadovoljena, za izmirenje u regiji, ali i za vjerodostojnost međunarodne zajednice”, rekao je Brammertz.

Dodao je da u narednim mjesecima, ako Mladić ne bude uhićen, jedino što može učiniti jest poticati srbijanske vlasti da pojačaju napore na temelju datih preporuka i zatražiti od međunarodne zajednice da i dalje primjenjuje poticaje.

“Oni su dobro djelovali u prošlosti i pokazali su se kao najefikasniji način za postizanje rezultata”, kazao je Brammertz.

Naglasio je da će u najgorem slučaju – ako Mladić i Hadžić budu uhićeni po zatvaranju ICTY-a, biti pripremljen takozvani “rezidualni mehanizam” Tribunala koji će imati nadležnost da sudi bjeguncima.

“Poruka treba da je jasna: kad god i gdje god da se bjegunci uhite, sudit će im se. Niko ne može biti van domašaja pravde”, istakao je Brammertz.