Prema Tihićevu "načelu" Bošnjaci bi uvijek određivali mandatara

Prijedlog predsjednika SDA Sulejmana Tihića da mandatara za Vijeće ministara predloži SDP BiH, jer je osvojila najviše glasova, ali i da vodi računa o etničkom elementu kandidata, je pokušaj SDA i SDP-a unitarizacije BiH drugim sredstvima, ocijenio je potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić.

“Radi se o stalnim pokušajima revizije temelja Daytonskog sporazuma, samo što je to u slučaju Harisa Silajdžića bilo na retorici izravnog nacionalizma, dok je to sada umotano u takozvanu građansku opciju. U suštini se radi o potpuno istoj politici s namjerom da se revidira zastupljenost entiteta i konstitutivnih naroda”, smatra Radojičić.

On je pojasnio da bi u tom slučaju stranke kojima su izborna baza Bošnjaci uvijek bile u poziciji da predlažu predsjedavajućeg Vijeća ministara.

“Ako bi SDP išao na tu vrstu pokrivanja mjesta predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda, onda bi to vrlo ozbiljno iritiralo jedan konstitutivni narod, kojem je SDP već, da kažem, na prevaru oteo mjesto člana Predsjedništva”, rekao je Radojičić za “Nezavisne novine”.