Brammertz: Pojačati napore kako bi se uhitili Mladić i Hadžić

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz pozvao je države s područja bivše Jugoslavije, ali i cijelu međunarodnu zajednicu, da pojačaju napore kako bi se što prije uhitila preostala dvojica haških bjegunaca Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Ključni cilj koji mora biti ostvaren prije zatvaranja ICTY-ja je uhićenje Mladića i Hadžića. Ta uhićenja postala su imperativ, posebice zbog štetnog učinka kakvoga za žrtve predstavlja odgoda provedbe pravde, ali i zbog toga što (njihov ostanak na slobodi) otežava pomirenje u regiji i potkopava vjerodostojnost međunarodne vladavine prava, rekao je Brammertz u Sarajevu, gdje je doputovao u trodnevni radni posjet.

Stoga ponovno pozivam države regije ali i međunarodnu zajednicu da poduzmu što je potrebno kako bi uhićenja uslijedila što prije. Vrijeme istječe, dodao je Brammertz.

Haaškog tužitelja u Sarajevu su primili predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, kao i visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko.

Brammertz ih je informirao o suradnji Tribunala s pravosudnim institucijama BiH, nastavku suradnje s časnicima za vezu te o suđenja Radovanu Karadžiću. Istakao je da je prioritet Tribunala uhićenje preostalih bjegunaca Mladića i Hadžića.

Predsjedavajući Silajdžić postavio je pitanje kada Tužiteljstvo očekuje uhićenje preostalih bjegunaca, posebno imajući u vidu činjenicu da se bliži zatvaranje Tribunala, te da bi njihovo uhićenje značajno pridonijelo pitanju stabilizacije odnosa unutar BiH, kao i regije.

Brammertz je kazao da postoje kanali suradnje kojima se nastoji ubrzati uhićenje bjegunaca, a da međunarodna zajednica i zemlje regije moraju više uraditi na tome. Također je istakao da će i nakon zatvaranja Tribunala postojati mehanizmi koji će naslijediti Tribunal.

Visoki predstavnik i posebni predstavnik-a EU izvijestio je glavnog tužitelja o političkim zbivanjima u BiH od njihovog prethodnog sastanka održanog u travnju ove godine.

Inzko je sa žaljenjem izjavio da je ostvaren mali napredak u pogledu neriješenih pitanja koja se odnose na ratne zločine, kao što je provedba Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina, te istaknuo da će OHR pomno pratiti ovaj proces.

Inzko je dodao da je regionalna suradnja na krivičnom gonjenju slučajeva ratnih zločina i dalje od ključnog značaja te je naveo da je traganje za istinom i pravdom jedini način da se ostvare trajni mir i pomirenje. Izrazio je punu podršku javnom pozivu koji je uputio glavni tužitelj da se pojačaju napori usmjereni na uhićenje Ratka Mladića i njegovo prebacivanje u nadležnost Haaškog suda.

Inzko je rekao da će OHR nastaviti blisko surađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju kako bi osigurao potpunu suradnju bosanskohercegovačkih vlasti sa Tribunalom.