Ljiljana Lovrić obnovila Hrvatsku seljačku stranku

Ljiljana Lovrić, koju su prije četiri mjeseca sa mjesta predsjednice Hrvatske seljačke stranke – Nove hrvatske inicijative smijenili Glavni odbor i Predsjedništvo te stranke, objavila je da je obnovila Hrvatsku seljačku stranku.

Ona tvrdi da je i dalje legalna predsjednica HSS-NHI te da HSS, koji se prije dvije godine ujedinio s NHI u jednu stranku pod nazivom HSS-NHI, od 13. rujna ponovno nastupa odvojeno.

Pojasnila da je do raskidanja “nelogičnog saveza” došlo jer je od 2008. godine, od ujedinjena HSS-a i NHI-a, odredbe statuta kršio veliki broj dužnosnika NHI-a koji su bili u predsjedništvu ujedinjene stranke. Lovrićeva tvrdi da su odredbe kršene iz osobne koristi nekih članova.

“Nakon puča koji je izveden 11. lipnja 2010. u Novom Travniku i koji je bio potpuno suprotan odredbama Statuta stranke, članovi HSS-a su preglasani od članova NHI-a i politika stranke je odvedena u pravcu koji mi, baštinici ideje Stjepana Radića, ne želimo i nećemo prihvatiti”, istaknula je Ljiljana Lovrić na konferenciji za novinare.

Odluka o obnovi rada HSS-a je odgovor na pokušaj Krešimira Zubaka i Drage Džambasa da potpuno preuzmu ime i nasljeđe HSS-a, pojasnila je i dodala da Džombas može biti predsjednik samo NHI-a jer moralno pravo nad nasljeđem HSS-a imaju isključivo oni ljudi koji su bili nositelji ideje.

Istaknula je kako je suludo da je nakon izbora HSS-NHI-u najpoželjniji partner Socijaldemokratska partija BiH koja je “hrvatskom narodu u BiH podlo nametnula člana Predsjedništva BiH koji sam kaže da je samo rođen kao Hrvat”.

“Mi dobro znamo da je tijekom vladavine komunizma HSS bio zabranjen i da se misli nastaviti tim putem pokazalo je i brisanje lista na proteklim izborima koje je potpisala legitimna predsjednica stranke, a što je po nalogu određenih krugova u djelo proveo neustavni Sud BiH u Sarajevu”, rekla je Ljiljan Lovrić, pojasnivši da priznaje institucije BiH, ali smatra da one nisu ustavne zato što ih je nametnuo visoki predstavnik i da se moraju mijenjati u okviru reforme Ustava.