Branitelji ministaru Matiću: Ispričjte se kardinalu Bozanići ili odstupite

Podrugljiva usporedba kardinala Bozanića s pokojnim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem koju je izrekao ministar Predrag Matić izazvala je negodovanje među braniteljima. U ime Odbora za branitelje priopćenjem se oglasio Željko Dilber.

“Tobožnji Matićev ‘ironični osvrt’ u biti je skandalozan i nezapamćen u demokratskoj Hrvatskoj. Zbog svega toga, ne samo da smo zaprepašteni i da najoštrije osuđujemo takvu neodgovorne izjave, nego i podsjećamo ministra Matića, da se sličnosti s ‘antibirokratskim’ ponašanjem, danas može prepoznati jedino u djelovanju nekih njegovih kolega iz Vlade – a nikako u djelovanju crkvenih velikodostojnika”, piše Dilber u priopćenju.

Podsjetimo, Matić je uoči posljednje sjednice Vlade izjavio: “Predlažem da signal s oltara kardinala Bozanića bude: ‘Ne čujem dobro, ne čujem dobro’ što je bila jasna aluzijana poznati govor Slobodana Miloševića održanog na Kosovu nakon kojeg su i počeli ratovi u bivšoj Jugoslaviji.”

Dilber se stoga pita što se ministru Matiću dogodilo da je napravio takvu uvrjedljivu i neprimjerenu aluziju.

“Ako već i ima takav, ‘revolucionarni’ animozitet prema hrvatskim biskupima, kako to da nije vodio računa da će nas velika većina branitelja biti opravdano povrijeđeni tom neprimjerenom i bezobraznom aluzijom. Ili, ako se on već prema Oltaru odnosi bez imalo poštovanja, kako nije pomislio da je za većinu branitelja oltar – Sveto mjesto. I da ničim nismo zaslužili da naš resorni ministar, čije je posao skrbiti o braniteljima – na tako ružan način, vrijeđa sve nas, nastavlja dodajući kako je Matić svojim riječima uvrijedio sve vjernike”, poručuje Odbor za branitelje te poziva ministra Matića da odmah javno prizna svoju nepromišljenost i ispriča se svima koje je grubo povrijedio.

“Ako to nakon svega, nije u stanju napraviti – onda uistinu nije ni dostojan obnašati dužnost ministra hrvatskih branitelja”, zaključuje Dilber.