Brazilski kuhar: João Brüch doselio u Zagreb i objavio knjigu sa 70 recepata

cover-pinhaoU izdanju novog izdavača Spinosaurus objavljena je knjiga “Brazilski kuhar“ koju je napisao zagrebački Brazilac João Brüch. Bruch je u knjizi sabrao više od 70 recepata raznolike brazilske kuhinje, uz zanimljivosti vezane za kulinarske običaje Brazila.

João Bruch je rođen 1983. godine u Porto Alegreu u Brazilu, gdje je završio studij međunarodnog biznisa. Proputovao je gotovo cijeli svijet, od Australije, istočne Azije, Južnoafričke Republike, Europe, živio je u Londonu, Sidneyu, Trevisu, Barceloni. Radeći u turizmu u Barceloni, upoznao je Zagrepčanku zbog koje se doselio u Hrvatsku, gdje namjerava ostati.

Brüch obožava kuhati i spremati brazilsku hranu, a kako kaže, od svih dijelova svijeta u kojima je živio, posebno mu se svidjela hrvatska kuhinja jer je najsličnija brazilskoj.

Brazilska kuhinja velikim dijelom izgrađivala se pod snažnim utjecajem Portugala čija je kolonija Brazil dugo vremena bio, ali i utjecajima drugih portugalskih kolonija. Kako se u Brazilu vrlo često jede grah, knjiga sadrži niz recepata s tom namirnicom, a juhu od graha prodaju čak i na plaži u Rio de Janeiru.

Zanimljivo je i da je jedna juha, Sopa Leão Veloso dobila ime po brazilskom ministru vanjskih poslova Velosu (1887-1947) koji ju je iz Francuske prenio u svoju domovinu. Čitatelji i sladokusci mogu se kroz knjigu upoznati i sa specifičnostima brazilskog roštilja, pripremom raznih vrsta mesa, priloga i slastica.

Brazilska kuhinja velikim dijelom izgrađivala se pod snažnim utjecajem Portugala čija je kolonija Brazil dugo vremena bio, ali i utjecajima drugih portugalskih kolonija.