Britanski ministar: Preventivni cyber-napadi su "civilizirana opcija"

Izvođenje preventivnih cyber-napada, radi zaštite nacionalne sigurnosti, je “civilizirana opcija“ za neutraliziranje potencijalnih napada, izjavio je britanski ministar za oružane snage Nick Harvey.

Komentirajući informacije da su Sjedinjene Države pokrenule cyber-napade na iranski nuklearni program, Harvey je na sigurnosnom su,mitu u Singapuru rekao: “Nisu mi poznati detalji i to neću komentirati. Ali rekao bih da, ako je neka vlada došla do zaključka da je to potrebno uraditi zbog osjećanja nacionalnog interesa ili nacionalne sigurnosti, onda je to civilirana opcija djelovanja protiv neprijatelja.“

Ruska računalna tvrtk “Kaspersky Lab“ prošlog je tjedna objavila da je kompjuterski virus “Flame“, bez presedana po razornom potencijalu, ciljano napao Iran i da ovaj program može poslužiti kao cyber-oružje zapada i Izraela.

“Kaspersky“ je naveo da su njegovi stručnjaci otkrili virus tijekom istrage koju je zatražio Međunarodni savez za telekomunikacije.

Iran je bio glavna meta napada, a za ovu akciju saznalo se samo mjesec dana nakon što je Islamska Republika objavila da je obustavila širenje virusa koji joj je brisao podatke sa kompjuterskih servera naftnog sektora.

New York Times je jučer pisao da je predsjednik SAD Barack Obama intenzivirao cyber-napade na iranski nuklearni program korištenjem virusa “Stuxnet“, koji je greškom dospio na internet 2010. godine.

Stav britanskog dužnosnika podržao je kanadski ministar odbrane Peter Gordon MacKay, koji je rekao da su preventivni cyber-napadi oblik “politike osiguranja“ i da je potrebno biti spreman.