U Mostaru počeo UNESCO-ov summit zemalja jugoistočne Europe

Presjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i glavna ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova otvorili su jutros u Mostaru 10. UNESCO-ov summit jedanaest zemalja Jugoistočne Europe.

Uz predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sudjeluju predsjednici Albanije Bamir Topi, Makedonije Gjorge Ivanov i Crne Gore Filip Vujanović. Zbog drugih obveza na summit nije stigao hrvatski predsjednik Ivo Josipović iako je svoj dolazak bio potvrdio.

Hrvatsku, kao i Srbiju, Rumunjsku, Bugarsku i Tursku predstavljaju ministri kulture ili njihovi zamjenici, a Grčku i Sloveniju veleposlanici tih zemalja u BiH. U Mostar su doputovala izaslanstva Vijeća Europe i Europske komisije.

“BiH je mjesto susreta gdje svatko može pronaći djelić svog identiteta i tradicije”, kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u pozdravnom govoru na UNESCO-vom summitu jedanaest zemalja Jugoistočne Europe koji se danas održava u Mostaru.

Multikonfesionalnost, kulturna i civilizacijska složenost u dugoj povijesti BiH češće su bile prednost i bogastvo, a rjeđe hednikep, kazao je Izetbegović ističući kako već tisuću godina ova zemlja nosi u sebi specifičnu duhovnost. “Njezin značaj nadrasta njezinu veličinu, snagu i bogastvo”, istaknuo je Izetbegović.

Kazao je kako ljudi u BiH imaju poseban odnos prema mostovima jer oni, spajaju ljude, obale i narode. Podsjetio je kako su na Tentativnoj listi za pokroviteljstvo UNESCO-a i stećci-srednjovjekovni kameni grobovi.

Glavna ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova u pozdravnom govoru istaknula je upravo stećke dobrim primjerom prekogranične suradnje u regiji. BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora pokušavaju zaštititi stećak kao zajedničku kulturnu baštinu.

Najavila je kako će UNESCO uskoro pokrenuti regionalnu inicijativu za izgradnju kapaciteta u borbi protiv nedopuištene trgovine kulturnim objektima Jugoistočne Europe.

Bokova je izrazila zadovoljstvo što se konferencija održava u Mostaru kao mjestu koje utjelovljuje moć kulture u izgradnji mostova među ljudima.

Moto ovogodišnjeg summita je “Vjersko i kutlurno naslijeđe kao temelj intenzivnije suradnje među državama”.

Summit bi trebao rezultirati Mostarskom deklaracijom. Dokument bi trebao naglasiti značaj nastavka dijaloga i suradnje među zemljama regije u osiguranju razvoja, napretka i mira. Posebno se, u tom smislu, želi ukazati na očuvanje baštine te ulogu kulture u održivom razvoju i jačanu međusobnog povjerenja, poručeno je iz UNESCO-a.

Mostar je, kao povijesni grad na popisu UNESCO-a, prepoznat i kao jasan simbol međusobnog dijaloga. Nakon summita planiran je obilazak kulturno povijesne baštine u Hercegovini, bitne za sve zajednice u BiH. Sudionici summita posjetit će Međugorje, manastir u Žitomisliću, blagajsku tekiju te staru jezgru Mostara i Stari most.