Budimir: Mi smo u ova dva tjedna već napravili više nego HDZ u 14 godina

HDZ svoj izborni poraz u Bosni i Hercegovini želi predstaviti porazom hrvatskog naroda. E, mi to nećemo dopustiti, rekao je Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, potpredsjednik HSP-a BiH te general HV-a i HVO-a, na konferenciji za novinare u Osijeku.

Kako je objavljeno na HSP-ovoj web stranici, Budimir je ustvrdio da je sve što predstavnici oba bosanskohercegovačka HDZ-a pričaju posljednjih dana samo pokriće za izgubljene osobne pozicije.

“A mi smo u ova dva tjedna već napravili više nego HDZ u 14 godina. Primjerice, već smo s našim koalicijskim partnerima na prvoj sjednici Vlade Federacije BiH dogovorili izradu novog poslovnika prema kojemu više neće biti moguće preglasavanje Hrvata na sjednicama Vlade Federacije BiH, što je dosad bila praksa, a što je HDZ bio izglasao”, kaže Živko Budimir.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb je taj problem nazvao temeljnim problemom Hrvata u BiH, a uvođenjem nacionalnog ključa HSP će riješiti taj problem.

“Pri izboru člana Predsjedništva Federacije BiH iz redova hrvatskog naroda ubuduće će se napustiti sustav majorizacije i uvest će se, po uzoru na SAD, elektorski sustav glasovanja najvjerojatnije po županijama”, rekao je Srb, dodajući da se ne može prestati čuditi jednostranom prikazivanju stanja u susjednoj državi i potpunoj nezainteresiranosti u Hrvatskoj za tamošnju političku scenu.

Prema njegovim riječima, oba bosanskohercegovačka HDZ-a nisu dobila 90 posto glasova, kako se predstavlja u javnosti, nego između 50 i 60 posto. Jer, tvrdi Srb, da su oni uistinu dobili toliko glasova, dobili bi i sve mandate pa ne bi onda uopće imali o čemu razgovarati.

“Njima je ponuđena mogućnost sudjelovanja u vlasti, no oni su se okrenuli konceptu jačanja položaja Milorada Dodika i Republike Srpske procjenjujući da će time ostvariti neke koristi za sebe, a što je pogubno za Republiku Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u BiH”, rekao je Srb.

Aktualni predsjednik Federacije je bosanskohercegovački HDZ nazvao “mafijaško-korupcijskom organizacijom” koja je u potpunosti izgubila osjećaj i dodir sa svojim narodom u BiH.