Nikšić: Vlast BiH formirat će stranke parlamentarne većine u FBiH i RS

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio da je vlada na čijem je čelu legalna i ustavna, za što je najbolja potvrda odluka bivše predsjednice Federacije Borjane Krišto da povuče svoj zahtjev Ustavnom sudu.

Dodao je da se ne može dogoditi da se ponovo uđe u konstituiranje Doma naroda Federalnog parlamenta.

“Očigledno se nije želio preuzeti rizik da Ustavni sud Federacije potvrdi akte zakonodavne vlasti u Federaciji BiH. Gospođa Krišto ‘predaje’ mandat visokom predstavniku, tvrdeći da nema vladavine prava, a istovremeno odustaje od apelacije pred institucijom koja je jedina mjerodavna i koja se može odrediti o legalnosti i ustavnosti konstituiranja federalne vlasti”, izjavio je Nikšić u intervjuu Federalnom radiju.

Podsjetio je da je upravo Borjana Krišto zaslužna što Ustavni sud Federacije radi bez trojice sudaca.

Komentirajući sazivanje Hrvatskog narodnog Sabora 16. travnja u Mostaru i najavu uspostave Međužupanijskog vijeća s hrvatskom većinom, premijer Nikšić je u intervjuu Radiju Federacije BiH izjavio da se nada da rukovodstva HDZ-a neće krenuti opasnim putem kao što je to učinjeno 2000. godine zbog čega su neki zbog toga i odgovarali pred pravosudnim institucijama.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kada će biti uspostavljena vlast na državnoj razini, federalni premijer je izrazio nadu da će se to vrlo brzo dogodti, očekujući u idućih desetak dana ozbiljne razgovore na razini stranaka koje imaju parlamentarnu većinu u Narodnoj Skupštini RS-a i Federalnom Parlamentu.

“Najlogičnije rješenje je da vlast formiraju oni koji su dobili izbore u Federaciji i Republici Srpskoj, ali na određenim programima i platformama. U startu ne želimo nikoga isključivati, pa niti HDZ, ali mislim da to pomalo postaje nerealno i da će u konačnici stranke potpisnice Platforme zajedno sa strankama iz RS-a koje imaju većinu u parlamentarnoj skupštini sjesti i razgovarati”, istaknuo je Nikšić.