Budimir: "Nemaju pravo dva HDZ-a određivati tko su legitimni Hrvati"

Živko Budimir i dalje se smatra predsjednikom Federacije BiH i tu će dužnost obnašati ako Ustavni sud BiH drugačlje ne odluči. Budimir je u intervjuu Radiju Federacije BiH izjavio da ga vrijeđaju stajališta lidera dvaju HDZ-a da je izdajnik hrvatskog naroda.

“Teško mi padaju ta spočitavanja, ali ona više govore o karakteru onih koji me vrijeđaju. Oni zaboravljaju moj veliki doprinos u obrani Hrvata u domovinskom ratu u BiH, u izgradnji HVO-a, Združenog stožera Armije i HVO-a i kasnije Vojske Federacije. I kako onda ja mogu biti protiv svog naroda”, kaže Budimir.

Budimir ističe da on ima svoj vlastiti politički stav i da mu u tome ne treba potpora Zagreba. “Gospoda Dragan Čović i Božo Ljubić ne odlaze više samo po svoje mišljenje u Zagreb, nego da ga tamo oblikuju da dobiju potporu. Kad u Sarajevu ne može proći njihova arogancija i isključivost idu u Zagreb. Neće niti treba Republika Hrvatska išta ovdje riješiti, nego dogovaranje političkih subjekata u BiH, ali iz kompromis i toleranciju”. naglasio je Živko Budimir.

Odgovarajući na pitanje otkud u koaliciji HSP i SDP, kad su to stranke dviju različitih političkih opcija, Budimir je rekao da su oni u Platformi prepoznali temelj zajedničke aktivnosti u izgradnji Federacije i BiH.

“Nemaju pravo dva HDZ-a određivati tko su legitimni Hrvati i tko može da bude u vlasti. Njima je bilo omogućeno da i oni budu dio federalne vlasti, ali oni su to odbili, smatrajući da sve dužnosti namijenjene Hrvatima treba da obnašaju samo njihovi članovi, kao da nitko drugi nije imao izborni rezultat”, naglasio je Budikmir u intervjuu Radiju Federacije BiH.