Čović: Nećemo obnoviti Herceg-Bosnu

Nećemo obnoviti Herceg-Bosnu, izjavio je pedsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u intervjuu “Dnevnom avazu”. “To sigurno ne! Nama, kao najmalobrojnijem narodu, odgovaraju sustav, ustav i zakoni, ma koliko nekim odredbama bili nezadovoljni”, izjavio je Čović.

Na konstataciju novinara “Dnevnog avaza” kako postoje pritisci “iz baze“ da se reaktivira “Herceg-Bosna“, Čović je rekao: “Da. To je jasno. Mi vidimo da nismo u poziciji izabrati svoje predstavnike. Čak i da se 100 posto ujedinimo, neko drugi će doći i kazati nije to taj, ovo je vaš predstavnik. Ali, i pored volje većine hrvatskog naroda, dok sam ja na čelu HDZ-a BiH i dok ovakav HDZ BiH s ovakvim rukovodstvom ima ovakvu potporu hrvatskog naroda, to se neće desiti. Mi ćemo se ponašati isključivo na temelju ustava i zakona.”

Istaknuo je da njegova stranka neće razgovarati sa onima koji danas grubo vrijeđaju stav hrvatskog naroda u BiH, ruše ustavni poredak Federacije BiH, te negiraju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Samovolja SDP-a BiH i njihova svojevrsna “samouprava”, rekao je Čović, odgovara onoj razini hrvatske samouprave od prije 10 godina, prema kojoj se tada djelovalo i tenkovima, dok prema ovoj, kako je rekao, međunarodna zajednica “mudro” šuti.

“Mi prema novoj vlasti u FBiH nemamo nikakvu odgovornost i naši dužnosnici imaju naputak da ne priznaju tu vlast, ne komuniciraju s njom, čime imamo neku vrstu pravne anarhije, koja nije nikako dobra i u svašta može prerasti. Ako neko ima pravo kršiti Ustav, kako je SDP uradio sa svojom samoupravom, tko može spriječiti druge da odgovore”, rekao je Čović, ističući: “Kada je HDZ u pitanju, mi ćemo sve svoje poteze vući na temeljima ustava i zakona u BiH.”