Budiša: Federacija se pretvara u bošnjački entitet

Bivši predsjednik HSLS-a Dražen Budiša, koji je nedavno najavio povratak u politiku, izjavio je danas u Splitu da je zabrinut stanjem u BiH i da se Federacija BiH “pretvara u bošnjački entitet”.

“Situaciju u BiH ocjenjujem zabrinjavajućom, ali pozitivna je činjenica da su predsjednik hrvatske države, Vlada RH i oporbene stranke skupa s dominantnim hrvatskim političkim snagama u BiH postigli konsenzus u ocjeni da je položaj hrvatskog naroda u BiH neravnopravan u odnosu na druga dva konstitutivna naroda”, rekao je Budiša.

Po njegovim riječima, konstituiranje tijela vlasti Federacije BiH “bez HDZ-a, uz potporu stranaka koje imaju vrlo mali izborni rejting u hrvatskome biračkom tijelu, pokazuje da se Federacija BiH stvarno pretvara u bošnjački entitet”.

“Na to hrvatska politika u cijelosti treba reagirati jer Hrvati imaju dvije države – jedna je Republika Hrvatska, druga je BiH, u kojoj trebaju dijeliti suverenitet s druga dva konstitutivna naroda”, istaknuo je Budiša.

On je ipak optimističan kad je riječ o stanju u BiH i popravljanju položaja Hrvata zato što danas “vodeći ljudi hrvatske politike i u Hrvatskoj i u BiH o tome imaju podudarno stajalište”.

Budiša je naglasio da se na sadašnjoj osnovi BiH ne može razvijati. “Naš interes jest opstanak države BiH, ali se ne može platiti cijena njezina opstanka niti ona ima perspektivu ako ta cijena bude svođenje hrvatskog naroda na status nacionalne manjine”, upozorio je Budiša.