Borjana Krišto: Ustav i zakon su u Inzkovim rukama

“Osjećam se kao predsjednica Federacije BiH jer u nalogu piše dok visoki predstavnik ne odluči drukčije. Trenutno ne vrijede nikakve druge odluke dok visoki predstavnik ne kaže drukčije”, rekla je Borjana Krišto na u predavanju o aktualnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH, koje je održala Političkoj akademiji HDZ-a BiH u Mostaru.

Krišto je kazala da su u ovom trenutku i zakon, i Ustav i pravo i pravda u rukama visokog predstavnika, da se BiH nalazi u jednom pravnom kaosu, ali da postoje institucije sustava koje bi trebale kazati svoj stav o tome.

“One su jedine nadležne i mjerodavne. Međutim, ovdje svatko sebi uzima za pravo (…) zato što ova politička situacije nije samo politička nego je ona i pravna jer se tiče ustava i zakona”, kazala je Krišto.

Odgovarajući na pitanje je li za HDZ BiH novouspostavljena vlast legalna, Krišto je kazala kako ovdje nije riječ o stranci ili pojedincu već da je u pitanju cjelokupan sustav BiH.

“Nalozima visokog predstavnika, ako ih pozorno iščitate vidjet ćete kako su sve institucije sustava dovedene u pitanje”, kazala je Krišto ističući kako je i čitav demokratski sustav doveden u pitanje.

Sada se, istaknula je, postavlja pitanje imamo li trenutno Zastupnički dom jer njemu je mandate verificirao SIP.