Budući ratovi vodit će se i cyber-oružjem

Jedna nova studija Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, koju su izradili britanski stručnjaci, kaže da će kibernetsko oružje biti uobičajena pojava u budućim ratovima. Studija pokazuje da kompjuterski napadi sami po sebi neće nužno predstavljati prijetnju, međutim, koordinirani napad ili u kombinaciji s konvencionalnim ratnim sredstvima mogli bi imati ozbiljne posljedice.

Studija Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj učinjena je za potrebe vlada, korporacija i ljudi koje donose političke odluke vezane sa sigurnošću kibernetskog prostora. Profesor Peter Sommer s London School of Economics, jedan od autora studije, kaže: “Postoji relativno malo, zapravo vrlo malo prijetnji iz kibernetskog prostora koje su uistinu globalne u smislu svog efekta. S druge strane, postoji vrlo mnogo opasnosti koja mogu izazvati mnogo nevolja na lokalnoj razini.”

Koautor studije Ian Brown iz Oxfordovog instituta za internet kaže da na cijelu ovu problematiku najveći utjecaj imaju države: “One bi mogle poduzeti napade u kibernetskom prostoru, kao dio nekog budućeg rata. Međutim, vrlo je malo vjerojatno da bi u tome značajnu ulogu mogle imati terorističke skupine, hakeri ili kriminalne bande…”

Profesor Sommer kaže da će računala igrati ulogu u budućim ratovima: “U većini oblika rata kao i sukoba koji još nisu prerasli u rat, ali mogu se u njega pretvoriti, koristit će se kibernetska oružja kao dio portfelja drugog oružja koje će možda također biti na raspolaganju.”

Izvješće pokazuje da bi najveću štetu mogao prouzročiti neki koordinirani napad ili napad počinjen uz neki drugi incident, kao što je primjerice nacionalna elementarna katastrofa. Sjedinjene Države, NATO i Britanija smatraju kibernetsku sigurnost prioritetom nacionalne obrane.

Profesor Sommer upozorava da se ne bi smio zauzeti pristup kao kod konvencionalne obrane: “Mnoga rješenja za ove probleme zapravo nisu vojne prirode. Ona traže vrlo visoki stupanj suradnje između države i privatnog sektora.”

Ovo izvješće Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj navodi da istinski kibernetski rat, onaj koji bi se vodio samo kompjuterima, nije vjerojatan.

Izvor: Glas Amerike