Komšić: Josipovićeve izjave neće donijeti dobro Hrvatima u BiH

Ja mislim da je to pogrešan put, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, komentirajući ponedjeljak stajališta o uspostavi vlasti u BiH što ih je u posljednje vrijeme iznio hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Gostujući sinoć u političkom magazinu “60 minuta”, kojega emitira TV Federacije BiH, a koja već mjesecima otvoreno agitira u korist SDP-a BiH i podupire njezinog lidera Zlatka Lagumdžiju, Komšić je kazao kako je nastupila “očita promjena smjera” kod predsjednika Josipovića imajući u vidu izjave koje je ranije davao izbjegavajući dati otvorenu potporu bilo kojoj političkoj stranci u BiH. To neće donijeti dobro nikome pa ni Hrvatima u BiH, ustvrdio je Komšić.

“Nije riječ o neznanju niti o iznenadnoj ljubavi predsjednika Josipovića prema HDZ-ima, posebice ne prema jednom, nego o vrlo pragmatičnom interesu službenog Zagreba kada je riječ o svemu onome što se dešava u BiH”, rekao je Komšić, pojašnjavajući kako pri tom misli prije svega na činjenicu da se u Hrvatskoj približavaju izbori te kako stoga “postoji želja da se eliminira dominacija HDZ-a Hrvatske nad Hrvatima u BiH”.

Druga važna stvar, rekao je Komšić, je želja predsjednika Josipovića “da mu se problem Hrvata iz BiH ne prebacuje u Hrvatsku”.

Dodao je kako je priča o teritorijalnoj reorganizaciji BiH kroz uspostavu novih entiteta potpuno nerealna, jer za to niti jedan narod ne može dobiti suglasnost druga dva pa pothranjivanje takvih planova samo stvara još veću zabunu među Hrvatima za što Komšić neizravno opet optužuje hrvatskog predsjednika.