Bugajski: Čudno je da Izetbegović zastupa stav suprotan američkom

Čudno je i neobično za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH što iznosi stav koji se protivi poziciji Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je Janusz Bugajski, direktor za jugoistočnu Europu u Centru za strateške i međunarodne studije iz Washingtona, komentirajući stajališta čelnika BiH prema pitanju članstvo Palestine u Ujedinjenim narodima.

Govoreći o pismu što ga je u vezi s glasanjem u UN-u američki predsjednik SAD Barack Obama poslao izravno Predsjedništvu BiH, Bugajski je u intervjuu Dnevnom avazu rekao kako Obama time Sarajevo da ne glasa za osiguranje članstva Palestini u Ujedinjenim narodima, jer to može voditi daljnjem pogoršanju izraelsko-palestinskih odnosa.

“Glas BiH, kao nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, može dovesti Washington u neugodnu poziciju da mora koristiti veto protiv većinske odluke Vijeća sigurnosti”, rekao je Bugajski.

Upitan kako gleda na činjenicu da “bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u svom priopćenju nije spomenuo da je dobio pismo od Obame”, Bugajski je rekao: “Jasno je da je Predsjedništvo BiH podijeljeno u vezi s ovim pitanjem, iako nijedan član Predsjedništva nije dužan otkriti tko je lobirao kod njih za podršku. Također je, moram reći, čudno i neobično za bošnjačkog čelnika što iznosi stav koji se protivi poziciji Wašingtona.”

No, dodao je Bugajski, “kako BiH sazrijeva kao država i staje čvršće na svoje noge, njeni lideri ne bi se trebali bojati da izraze svoja uvjerenja”.