CA zbog štrajka gubi dva milijuna kuna

ca-unutrasnjost-zrakoplovaCroatia Airlines je zbog štrajka pilota i stjuardesa samo je jučer izgubila milijun kuna, a ako sindikati nastave štrajkati, do kraja dana šteta će premašiti dva milijuna kuna, doznaje se od kompanije.”Izravna šteta jučer je iznosila milijun kuna, a s obzirom da je za današnje letove predbilježeno više putnika nego u utorak, šteta bi danas mogla biti još veća nastave li sindikati štrajkati”, rekao je glasnogovornik te aviokompanije Davor Janušić.

Osim izravne štete, koja u najvećem dijelu nastaje zbog najma zamjenskih zrakoplova, kompanija trpi i neizravne štete zbog narušenog ugleda tvrtke i pada predbilježbi za letove u idućem razdoblju.

No, predstavnici sindikata ističu da oni zbog toga ne mogu snositi odgovornost. “Da je bilo više razumijevanja od strane poslodavca sigurni smo da smo mogli izbjeći tu štetu”, rekla je predstavnica Sindikata kabinskog osoblja Ivana Lojo.

Hrvatski sindikat prometnih pilota i Sindikat kabinskog osoblja odbijaju potpisati ponuđeni kolektivni ugovor prema kojem bi Croatia Airlines na uštrb plaća i materijalnih prava pilota i stjuardesa ostvarila uštede od deset milijuna kuna.

Lojo kaže da su na ostalim radnicima okupljenima u četiri sindikata čiji su predstavnici potpisali kolektivni ugovor ostvarene uštede od milijun kuna.

Nacionalna aviokompanija jučer je otkazala 24 domaća i međunarodna leta, za pet letova je izmijenila red letenja, a 23 leta su obavljena unajmljenim zrakoplovima drugih kompanija. Danas su otkazana 22 leta, dok će se 23 leta obaviti unajmljenim zrakoplovima.