Čavara: U novoj federalnoj Vladi nema mjesta za HSP i Lijanoviće

Marinko Čarvara, dopredsjednik HDZ-a BiH, izjavio je da će u rekonstrukciji vlasti na razini Federacije BiH kvotu od pet mjesta u Vladi koja pripadaju Hrvatima popuniti dva HDZ-a i da u toj vladi nema mjesta za Lijanoviće i HSP.

Čavara, gostujući u današnjoj emisije “Dobar, loš, zao”, urednika i voditelja Maria Vrankića, nije precizirao kada će i kako doći do rekonstrukcije federalne Vlade, ali je istaknuo: “Bilo bi demokratski da predsjednik i dopredsjednik Vlade daju ostavke jer nemaju potporu parlamentarne većine, a ako to ne učine postoje načini da se to sprovede.”

“Rezultati izbora su neumoljivi. Dva HDZ su dobila veećinsku potporu Hrvata u BiH i dobit će kvotu od pet mjesta u Federalnoj vladi koja pripadaju Hrvatima i u njima nema mjesta za Lijanoviće i HSP”, rekao je Čavara, prenosi portal Hercegovina.info.

Marinko Čavara, koji je u ime HDZ BiH glavni pregovarač u procesu rekonstrukcije federalne Vlade i Vijeća ministara, naglasio je kako je više nego očito da će “doći do rekonstrukcija, a svatko onaj tko u to ne vjeruje slabo prati političku situaciju”.

“Danas je 15 mjeseci od kako je formirana vlast Platforme, a već pri njenom uspostavljanju bilo je jasno da ona nije održiva zbog samih koalicionih partnera koji nemaju ništa zajedničko”, rekao je Čavara.

Na pitanje kako popraviti položaj Hravat u BiH, Čarvara je kazao: “Nužno je urediti ustav BiH kako bi se osigurala ravnopravnost. Mi smo svih ovih 15 mjeseci dokazivali da je ovakvo stanje neodrživo, te da niko nema pravo Hrvatima birati predstavnike. To je konačno shvatila i međunarodna zajednica koja je shvatila da treba doći do ovih najavljenih rekonstrukcija, ali prije svega nužne su i promjene Ustava da se ovakvo što više ne događa.”